Сряда, 03 Септември 2014 23:10
(0 гласа)
Младежите играха на ниво, но отстъпиха на Русия
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Българският национален отбор по волейбол за младежи старша възраст приключи участието си на Европейското първенство след като допусна поражение от силния тим на Русия с 0-3 гейма (14-25; 19-25; 17-25). Младежите записаха само една победа от петте си мача в словашкия град Нитра, като се наложиха с 3-0 над домакините от Словакия. След това възпитаниците на ст.треньора Николай Желязков загубиха от Франция (0-3), Италия (2-3) и Сърбия (1-3).

В днешния мач силният тим на Сборная контролираше играта и въпреки демонстрираното желание от страна на младите лъвове, волейболистите, ръководени от руския специалист Сергей Шляпников, бяха безапелационни

 

Стартов състав на България: Велизар Чернокожев, Михаил Цветанов, Павел Иванов (к), Красимир Георгиев, Трифон Лапков, Николай Къртев, Станислав Драмов (л). В игра се появиха и Илия Петков, Мартин Мечкаров, Жулиен Георгиев,

Първи гейм: В първите минути младите лъвове бяха по-напрегнатият тим на игрището и имаха проблеми със сервиса. От своя страна, руснаците затрудниха нашето посрещане и първото техническо прекъсване дойде при резултат 8-5 в полза на Сборная. В следващите минути българите не успяха да намерят отговор на руските нападатели, които играеха по българския блок, а при 15-8 ст.треньорът на България Николай Желязков поиска прекъсване, но въпреки това второто техническо прекъсване дойде отново в полза на Русия при 16-10. До края на гейма Русия не изпусна лидерството и показа отлична игра във всички компоненти, като съвсем резонно затвори частта при 25-14.

Втори гейм: България поведе с 2 точки при 5-3, след като сервисът на Михаил Цветанов затрудни руското либеро Евгений Андреев. Българите запазиха преднината си с 1 точка при първото техническо прекъсване (8-7). Въпреки добрите изяви в защита, високият 212см. Илия Власов успяваше да надскочи нашата блокада и Русия поведе при 11-10. След влошено посрещане и преднина от три точки за Русия (14-11) Желязков поиска прекъсване. Въпреки че българската атака в центъра доведе до 2 точки,по време на второто техническо прекъсване в гейма Русия отново водеше в резултата с 16-13. След като руснаците продължиха с бомбените атаки, Желязков поиска ново прекъсване при 21-17. В края на частта българите изгубиха концентрация и Русия се доближи само на гейм до победата, след като затвори сета при 25-19.

Трети гейм: младите лъвове започнаха добре в атака, но руската защита успяваше да се справи с нея и първото техническо прекъсване беше при 8-6 в полза на Сборная. Станислав Драмов се отличи с добро посрещане при тежкия сервис на руснаците, но въпреки това руснаците бяха безпощадни в атака и по време на второто техническо прекъсване вече водеха с 4 точки (16-12). Малко по малко руснаците установиха своя ритъм на игра и не позволиха на българите да ги доближат в резултата. След силен сервис на Дмитрий Волков разликата набъбна и Русия затвори при 25-17.

Ето какво заяви и ст.треньорът на България Николай Желязков след края на срещата:

„ Русия показа, че е с една класа над всички останали отбори.Единствено те самите могат да загубят това първенство, т.е. сами да се бият. Иначе никой друг отбор, според мен, не може да спечели шампионата. Днес отборът на Русия игра много силно. Ние опитахме всичко, но не се получи. Генерално за днешния мач, мога да кажа, че след един такъв тежък двубой срещу Сърбия от вчера, който психологически действа много демотивиращо от самата загуба, днес мисля, че опитахме да играем волейбол на добро ниво и да се опитаме максимално да се доближим в резултата до отбора на Русия, така че евентуално да имаме някакви шансове до края на гейма. Мисля, че показаното тук е реално отражение на практика на това, което показваме на тренировки, но вярвам, че този отбор има по-голям потенциал. Развиването на този потенциал става с повече подготовка. Момчетата не трябва да бъдат пускани в дълги ваканции, а също така трябва да им се дават шансове и в клубните отбори. Липсата на мачове си оказва влиянието на такива турнири. Отборът на Европейското, в тези мачове, се постара да даде най-доброто от себе си. Мисля, че има израстване, колкото и това да звучи към момента нереално спрямо класирането. Удовлетворява ме това израстване, но разбира се, не ме удовлетворява самото класиране“ .

Прочетена 636 пъти Последно променена в Сряда, 03 Септември 2014 23:17