Петък, 26 Април 2024 22:37
Левски е новият шампион в Ефбет Супер волей
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Без да загуби мач от финалната плейофна серия в елитното първенство при мъжете Левски София се поздрави с титлата в Ефбет Супер волей. "Сините" спечелиха и третия двубой срещу ЦСКА, за да затворят серията на 3-0.

 

 Във второто си домакинство от финалите тимът, воден от Николай Желязков, се наложи над "червените" с 3:1. Успехът, подобно на първия мач, отново дойде след обрат. ЦСКА поведе след 25:23, но домакините бяха безгрешни в следващите три части и спечелиха с 25:19, 25:22, 25:21.

 

 Така Левски отново е шампион на България при мъжете след 15 години прекъсване (последно бе през 2009 г.). "Сините" печелят златните медали за 20-ти път.

 

 "Винаги е огромно щастие да станеш шампион. Удовлетворението е огромно, защото когато един треньор работи, има видим резултат при изграждането на състезателите. Когато и двете неща се комбинират - да изградиш състезатели и да спечелиш титла, мога само да съм изключително удовлетворен", коментира Николай Желязков, ст. треньор на Левски София.

 

 С първото място в първенството Левски София заслужи директно участие в групите на Шампионска лига за следващия сезон 2024/2025.

 

608718

 

 ЦСКА пропусна възможност да прибави 31 титла, като за последно „червените" станаха първенец при мъжете през сезон 2010-2011.

 

 "Среброто не е утеха, да загубиш финал е най-тежкото. Момчетата се стараха, имахме проблеми в тренировъчния процес, но се бориха мъжки. Съжалявам, че не успяхме – коментира Александър Попов, ст. треньор на ЦСКА. - Поздравявам Левски за това, което правят, имат голям екип, с който намират време за важните неща, създават школа и на фона на всичко, съвсем закономерно е да станат шампиони."

 

608720

 

 Веднага след срещата в столичната зала „Левски София" имаше и церемония по награждаването, в което участваха и бронзовите медалисти от Дея спорт (Бургас). Отличията на първите три отбора в шампионата връчваха президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев, Зорица Биелич - президент на Европейската съдийска комисия, както и колегата ѝ от Управителния съвет на организацията - Франс Лодерус, Владимир Николов и Давид Давидов, съпрезиденти на ВК Левски София.

 

 Бяха раздадени и индивидуални награди. Разпределителят на Левски София и национал Симеон Николов получи приза за "Играч на публиката".

 

 608591

 

 "Усещането е невероятно. Спечелихме заради всички тук в залата и им благодаря, че ни подкрепяха през целия сезон. Левски в последните години е по-добрият отбор. Благодаря на всеки един в залата, без тях със сигурност мотивацията би била по-малка", коментира след мача Симеон Николов.

 

 За "Най-полезен играч" (MVP) във финала бе избран съотборникът му Владимир Гърков. Надграда за „Спортсменство" през сезона получиха Фахри Септиан Путратама от Монтана и Антон Станчев от Марек Юнион Ивкони.

 

 608722

 

 В Идеалният отбор на редовния сезон 2023/2024 попаднаха Делчо Раев от ЦСКА (разпределител), Бранимир Грозданов от Нефтохимик и Владимир Гърков от Левски София (посрещач), Спас Байрев от Берое (диагонал), Бруно Руббо (Монтана) и Светослав Гоцев от Левски София (централен блокировач), Петър Каракашев от Хебър (либеро).