Сряда, 03 Септември 2014 01:13
(0 гласа)
Младежите с трета загуба на Европейското
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Националният отбор по волейбол за младежи старша възраст записа трета загуба на Европейското първенство, което се провежда в Чехия и Словакия. Младите лъвове паднаха с 1-3(25-23;21-25; 26:28; 23-25) от отбора на Сърбия.

Ст.треньорът на България Николай Желязков заложи на следните играчи като титуляри: Велизар Чернокожев, Михаил Цветанов, Владимир Станков, Красимир Георгиев, Трифон Лапков, Николай Къртев, Станислав Драмов (л). По време на мача в игра се появиха и Павел Иванов, Жулиен Георгиев, Илия Петков, Яни Георгиев, Мартин Мечкаров.

Първи гейм: България поведе с 3-0 след добър сервис на Станков. Николай Къртев също затрудни сърбите със сервис, а след бомбена атака на Чернокожев първото техническо прекъсване дойде при 8-4 в наша полза. След като сръбските волейболисти „се събудиха“ на мрежата и блокът им заработи при 10-9, Желязков взе прекъсване. Моментна липса на концентрация след добър тактически сервис на Неманя Масулович обаче ни коства лидерството и Сърбия поведе (13-10) и българският ст.треньор отново взе прекъсване. България изравни при 13-13, а добър сервис на капитана Павел Иванов ни донесе преднина при второто техническо прекъсване (16-14). В следващите моменти и двата отбора демонстрираха добра защита, а след като Лапков затрудни сръбското посрещане със сервис, ст.треньорът на западните ни съседки Релич взе прекъсване при 23-21 в полза на България. Михаил Цветанов обаче беше безпощаден в края на гейма и младите лъвове затвориха при 25-23.

Втори гейм: в началото на втория гейм българският тим изглеждаше по-концентриран и взе инициативата. При 4-1 сръбският ст.треньор Релич поиска прекъсване. Това обаче не помогна , тъй като сервисът на Цветанов продължи да затруднява сръбското посрещане. Първото техническо прекъсване дойде при резултат 8-3 за България. Разликата набъбна при 11-5 след два аса на Лапков и отлична защита на българския тим. Мощен сервис на Борис Буша от Сърбия обаче затрудни българското посрещане и при 14-12 Желязков поиска прекъсване. Това обаче не спря Буша и сърбите изравниха при 14-14 и дори поведоха с една точка след това, но въпреки това второто техническо прекъсване беше в наша полза (16-15). В следващите минути българското посрещане пострада от сервиса на сръбския капитан Степан Михич и сърбите поведоха с 19-16. След ас на Марко Радосавлевич сърбите вече водеха с 22-18. Западните ни съседи не изгубиха инициативата до края на гейма и затвориха при 25-21.

Трети гейм: играта тръгна точка за точка, но въпреки добрите изяви на сръбския тим в защита, първото техническо прекъсване дойде в наша полза при 8-6 след отличен Чернокожев в атака. Сърбия успя да изравни при 10-10 и Желязков поиска прекъсване, а в следващите минути играта стана много интензивна, с отлични изяви в атака от страна и на двата тима, като нито България, нито Сърбия успяваше „да дръпне напред“ в резултата. Все пак второто техническо прекъсване дойде при 16-15 за Сърбия. След като нашите момчета направиха 3 точки поред след сервис на Станков, Релич поиска прекъсване при 18-16 за България. Играта на нерви продължи и Желязков на свой ред поиска прекъсване при 19-18. До края на гейма зрителите в залата в Нитра видяха много оспорвана битка на волейболното игрище и догонване в резултата (24-24, 25-25). Въпреки че Михаил Цветанов показа здрави нерви в тези моменти след няколко успешни атаки, Сърбия затвори гейма след ас на Радославчевич при 28:26.

Четвърти гейм: въпреки че в началото Сърбия водеше, българите показаха по-добра игра на блок и нашите момчета водеха по време на първото техническо прекъсване ( 8-6). Сърбите постоянно притискаха младите лъвове, но Илия Петков направи два последователни аса при 13-10 и Релич веднага прекъсна играта. Това обаче не доведе до очаквания резултат и българите поведоха с 15-10, а второто техническо прекъсване беше 16-11. Нашите момчета водеха в резултата с 18-13, когато спорни съдийски решения (червен картон и точка сръбския тим) внесоха успокоение в тима на Сърбия и западните ни съседи изравниха при 19-19, след което и поведоха при 21-20. Сърбите не загубиха инициативата и затвориха гейма при 25-23,а с това и сложиха точка на спора в мача, печелейки двубоя с 3-1.

Ето как коментира и самия двубой ст.треньорът на България Николай Желязков: „С изключение на първия гейм, в който влязохме добре, след това играхме изключително напрегнато. Бих казал и до голяма степен страхливо, което от своя страна доведе до скованост в нашите действия. Не можем да кажем до каква степен моментът с червения картон е ключов, но в крайна сметка загубихме. Имаше много ключови моменти и във втория гейм, и в третия. Това са неща, които трябва да се погледнат. Бяхме много сковани и много напрегнати в този мач, за разлика от предишните дни. „

Прочетена 635 пъти