Неделя, 05 Юни 2016 08:18
(0 гласа)
Националките гонят първото място след разгром над Кения с 3:0
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори
Снимка: FIVB.org

Волейболистките ни се прицелиха в първото място на първия турнир от световното Гран при в Тукуман след 3:0 (25:17, 17, 9) над Кения. Битката за върха е срещу Аржентина в неделя от 21 часа местно време (3 ч наше в понеделник сутринта). Тимът на домакините загуби с 2:3 от Доминиканска република, което се прие добре в нашия лагер, защото така натрупаната умора от дългия мач е в полето на южноамериканките.

Успех на националките с какъвто и да резултат ги изкачва на върха в класирането, защото първият критерий е броят победи и нашите ще са три. Може обаче да се стигне до куриозна ситуация, ако аржентинките спечелят с 3:2. Тогава и трите отбора ще имат по 2 победи и равно геймово съотношение – 8:5. Така следващият критерий за подреждането е съотношението на спечелени към загубени точки.

Треньорът Иван Сеферинов не рискува срещу аутсайдера, като направи само една промяна в стартовата шесторка от предишната среща с доминиканките - Емилия Николова (11 т.), Петя Баракова (1), Ева Янева (11), Гергана Димитрова (3), Нася Димитрова (9) и Виктория Григорова (9), либеро е Мария Филипова.

Интрига се заформи само до средата на първия гейм, докогато кенийките поддържаха баланса в резултата - 13:12. Тогава Мирослава Паскова (11) замени успешно неубедителната до момента Димитрова, а първото техническо прекъсване дойде при 16:14. След това вече нямаше никаква битка, чакаше се само цифровото изражение на разгрома. В третата част след 10:0 и 12:2 Сеферинов започна да вади титулярките и на терена се появиха Юлия Стоянова (2), Вероника Бежандолска (1) и разпределителката Лора Китипова. Единствена извън игра остана Мира Тодорова.

И кенийките се отличиха, но с атракциите си извън волейбола. На загрявката преди двубоя си поиграха на нещо като „пускам пускам кърпичка”, после подхвърляха много шумно своя съотборничка, а две от тях така се гонеха в залата, че едва не събориха Сеферинов на земята. Копираха и звездата на леката атлетика Юсеин Болт, като при точка от блокада застанаха в кръг и направиха характерната за спринтьора поза с ръцете. Но им се случи само веднъж... Този мач бе трети между двата тима, в първите два през 2014 г., отново в Гран при, българките спечелиха с 3:2 и 3:1.

Заради студа в залата треньорът отмени сутрешната тренировка и я замени с фитнес. А организаторите в опит да спрат ниските температури от входовете на „Флореста” бяха поставили завеси от... найлон.

20160604 165738

Прочетена 272 пъти Последно променена в Неделя, 05 Юни 2016 08:36