Понеделник, 27 Ноември 2023 15:17
Легендата Димитър Каров чества 80 години днес!
Снимка: bfv.bg

Легендата на българския волейбол Димитър Каров навършва 80 години днес. Именитият разпределител на националния отбор на България и ЦСКА посрещна празника си в офиса на Българска федерация волейбол в отлично настроение и с много мили спомени, които сподели. Вицепрезидентът на БФВ Давид Давидов му връчи специален почетен плакет, а рожденият ден бе отбелязан подобаващо с торта и шампанско.

 

 Освен, че получи много честитки от присъстващите, самият Каров отправи своите пожелания за българския волейбол.

 

 "Искам да пожелая на хората, които работят във федерацията да постигат много-много успехи! За нас, състезателите, федерацията винаги ще остане като баща. Задачата на всеки един състезател е да стигне до национални ниво и оттам да защитава страната си, като постига резултати. Младите трябва да бъдат научени да мечтая и да искат. И да знаят, че се изграждат като състезатели тук, в България, а не когато отидат в чужбина. Защото в чуждестранните клубове няма да ги чакат да се оформят, там вече се гледа само на статистиката. Единственото, за което аз съжалявам, е това, че националният отбор не можа да стане олимпийски или световен шампион, а го заслужавахме", посочи Каров, който е смятан за най-добрият състезатели на поста разпределител в края на 60-те години.

 

 IMG 20231127 105811

 

 "Като състезатели, когато влизахме в залата на ЦСКА, над вратата имаше една снимка на Димитър Каров. Смея да твърдя, за мен, а и за много други, ето и Николай Иванов може да го потвърди, гледайки тази снимка, тя ни даваше много мотивация и желание да станем и ние това, което сме, да постигнем това, което сме постигнали", призна Евгени Иванов, който е председател на Комисията за детско-юношески волейбол.

 

IMG 20231127 105906

 

 Димитър Каров е роден на 27 ноември 1943 г. в София. Има над 500 мача за националния отбор, за който играе в продължение на 16 години. Сред най-големите му успехи са сребърен медал на Световното първенство в София през 1970 г., а на клубно ниво е носител на Купата на европейските шампиони за 1969 г.

 

 Започва да тренира футбол в Локомотив (София), но на 15-годишна възраст е привлечен към волейбола в школата на Септември (София). През 1961 е привлечен в мъжкия състав на ЦСКА, с който става петкратен шампион на България и трикратен носител на купата, носител на КЕШ. В периода 1972-1975 играе в италианския Торино, където завършва клубната си кариера. През 1976 г. продължава в треньорската професия, като е бил начело на ЦСКА и италианския Кунео. Двукратен първенец на България като треньор на ЦСКА. Участник на Олимпийските игри в Токио 1964, Мексико 1968 и Мюнхен 1972.

 

 Българска федерация волейбол желае на Димитър Каров крепко здраве, много късмет и щастливи моменти със семейството!

 

IMG 20231127 105929