Понеделник, 07 Септември 2020 18:34
Шампионите от Държавното първенство по плажен волейбол при мъжете и жените
Шампионите от Държавното първенство по плажен волейбол при мъжете и жените Снимка: Комисия по плажен волейбол към БФВ

Уникално постижение за България направи Мирослав Градинаров. Той е шампион и в зала с Нефтохимик 2010, и по плажен волейбол в тандем с Милен Стоянов.

Сезонът на пясъка приключи с последния кръг от Националната верига на Аспарухово. Въпреки трудната обстановка с пандемията от коронавирус БФ Волейбол, комисията по плажен волейбол и местните организатори успяха да направят пет кръга – в Албена, София, Варна, Бяла и отново Варна. Навсякъде за мъже и жени. Имаше три турнира за подрастващи до 19 и до 20 години в София (2) и Варна, както и два курса за съдии национална категория.

Националните шампиони бяха определени след точкуване във всички турнири от веригата и с оглед награден фонд, брой участници, схема, като се сумираха точките на индивидуалните участници от последната година. След края на последното състезание в Аспарухово отпаднаха точките от същата локация през 2019-а и се прибавиха от новия сезон. Така ранглистата за 2020-а е само от турнирите през годината.

В Аспарухово участваха 12 мъжки и 12 женски двойки. Факт е, че много от състезателите вече водят подготовка с отборите си по волейбол в зала. Организацията бе на много високо ниво благодарение на федерацията и местните спонсори. Въпреки че в първия ден валя силен дъжд, а на следващия имаше вятър станаха много оспорвани двубои.

849213

 

При мъжете спечели дуетът Лъчезар Стоименов/Димитър Василев, който надделя над Милен Стоянов и Любомир Стойков. Трети се класираха Николай Колев и Георги Ботев, спечелили срещу изненадата на турнира – младата двойка Александър Попов/Иван Йорданов.

При жените триумфира местното дуо Стефани Кьосева/ Екатерина Александрова с безапелационни победи на финала над Ева Петрова/Йоана Калфинова и преди това над Ася Динова и Светла Ангелова, които останаха трети. Четвърта позиция е за двойката Десислава Тодева/Дарина Киндова, която ще представят България на европейското първенство до 20 години в Бърно (Чехия).

Женската надпревара бе изключително оспорвана, тъй като с победата си на полуфинала, шампионките се изравниха по точки в крайното класиране с Ася Динова за националната титла. Мачът за 3-4 място пък изправи младата национална двойка срещу техните треньорки.

 

0584185

 

В крайното класиране за националните титли при мъжете шампиони на България за 2020 са Милен Стоянов и Мирослав Градинаров от Варна. При жените имаме три на първо място с равен брой точки – Ася Динова (София), Стефани Кьосева и Екатерина Александрова (двете от Варна).

 

0604551