Неделя, 19 Април 2015 21:20
Иван Петков и Радослав Бакърджиев след финала за Купа България

„Марица“ (Пловдив) е новият носител на Купа България през сезон 2014/2015 година! На финала пловдивчанки детронираха вече бившия шампион „Левски“ (София) след драматична победа с 3:2 (25:21, 16:25, 25:20, 25:27, 15:12), пред около 1000 зрители в столичната зала „Христо Ботев“. Момичетата на Иван Петков имаха добра възможност да затворят мача още в 4-ия гейм, когато водеха с 6 точки при 19:13, но „сините“ не се предадоха и успяха да вкарат срещата в тайбрек след 25:27 в тази част. „Жълтите“ започнаха по-добре във финалния гейм и поведоха с 4 точки при 7:3, но състезателките на Радослав Бакърджиев отново се върнаха в двубоя и на техническото прекъсване имаха аванс от една точка (8:7). Все пак до края пловдивчанки издържаха на напрежението и грабнаха титлата след 15:12.

Топреализатор във финалния двубой стана Мирослава Паскова от „Левски“ с 22 точки. За победителките с по 18 точки се отличиха Таня Събкова и Ани Радичеа, а 13 добави Силвана Чаушева.    

 „Щастлив съм! Проектът пред този отбор бе точно тази година да търсим резултати. Време беше и ние да спечелим такъв мач, в който да сме под напрежение. Най-доброто в момента в този отбор е, че играе като отбор. Не коментирам елементите, не коментирам тактиката. Важното е, че момичетата играят една за друга и са един невероятен колектив. В нашия клуб има единомислие и един синхрон, който е на всички нива. Сами можете да видите колко хора, които ни подкрепят са тук и се радват заедно с нас. Тази купа ни дава самочувствие и малко надежда, че това което правим, го правим правилно и ще се борим за следващата, която почва след 3 дни (б.а. в сряда започват плейофите от женското първенство, в които „Марица“ ще играе с ЦСКА, а „Левски“ с ВК „Казанлък“)“, заяви след края щастливият старши-треньор на „Марица“ Иван Петков.

„Нещата в женския волейбол са много непредсказуеми и когато играят два изравнени отбора, е нормално да се получат обрати като този в 4-ия гейм. Този мач бе 6-и между тези два отбора през сезона и всеки един е инфарктен. Само един от тях завърши в 4 гейма, а останалите се решаваха с тайбрек и във всеки гейм не се знае как ще приключи. Тук е моментът да благодаря на всички момичета, на всички, които работеха с нас, които ни подкрепяха. Титлата искам да я посветя на един човек, който днес го нямаше в залата и това е г-н Диманов, а другият, за когото играхме днес бе нашият президент“, завърши наставникът.

„Не издържахме на напрежението. Ситуациите, които не можахме да си отиграем и някои атаки при добри условия за нас, доведоха до още по-голямо сковаване. Искам да поздравя момичетата за това, че успяха да се преборят в четвъртия гейм и да доведат мача до тайбрек, но не успяхме да се противопоставим категорично и да спечелим мача. Днес специално изпълнявахме много слаб начален удар. Това, с което ги затрудняваме по принцип. Те съответно ни затрудняваха с техния начален удар. Играха страхотно в защита, отиграваха си контраатаките и това бяха причините за загубата“, коментира след мача старши-треньорът на „Левски“ Радослав Бакърджиев.

Титлата е втора в историята на „Марица“. До сега пловдивчанки бяха печелили Купа България само веднъж - през 2012 година, когато на финала в пловдивската зала „Олимпиада“, надиграха именно „Левски“.