Понеделник, 22 Април 2024 15:08
Резултати от Квалификационния турнир за момичета под 16 години

Шест отбора се класираха за Финалния турнир от Държавното първенство за момичета под 16 години, част от спортно-състезателния календар на Българска федерация волейбол за сезон 2023/2024. Това са Раковски (Димитровград), Марица (Пловдив) и софийските ЦСКА, Левски София, ЦПВК и Славия 2017. Те ще участват в битката за титлата между 27 май и 2 юни.

 

 Останалите финалисти ще бъдат определени чрез Допълнителен квалификационен турнир, който ще се проведе на 22 и 23 май. В него ще участват 12 отбора: Миньор (Перник), Тополово (Тополово), Локомотив 1929-Нидо (София), Тони спорт (Берковица), Велбъжд (Кюстендил), Кирково 15 (Кирково), Пирин (Разлог), Добруджа 07 (Добрич), Берое 2016 (Стара Загора), Люлин (София), Спартак 1996 (Плевен) и Любо Ганев - Автосвят (Русе). 

 

 Шестте финалиста и участниците в допълнителните квалификации бяха определени чрез провеждане на Квалификационен турнир (20-21 април) в шест града. Те приеха шестте групи и 24-те отбора, които бяха разделени по четири в поток. В групите се игра по системата "всеки срещу всеки". Завършилият на първо място си осигуряваше място на финалите, а вторият и третия – в допълнителния турнир. Завършилият на четвърто място приключва участието си в първенството за сезона.

 

 Група Г се проведе зала "Кракра" в Перник. Местният Миньор бе много близо до класиране за финалната фаза, но в последната среща от надпреварата отстъпи пред ЦСКА с 1:3. Двата тима имаха по две победи преди решителния сблъсък. Третото място бе спечелено от Тополово в директен спор срещу Дея спорт, като двата тима направиха оспорвана среща и решиха победителя в пет гейма – 3:2.

 

 Група Г

 

 Класиране – Група Г:
1. ЦСКА
2. Миньор (Перник)
3. Тополово (Тополово)
4. Дея спорт

 

 Раковски (Димитровград) се представи отлично в домакинството си от Група Д, постигайки три чисти победи срещу съперниците си и заемайки така лидерската позиция. Локомотив 1929-Нидо постигна две победи, а Тони спорт – една, което им дава право да опитат още веднъж да стигнат до финалите през Допълнителен турнир.

 

Група Д

 

Класиране – Група Д:
1. Раковски (Димитровград)
2. Локомотив 1929-Нидо (София)
3. Тони спорт (Берковица)
4. Варна ДКС (Варна)

 

 Домакински триумф и в Група Е. Тя се проведе в столицата, а волейболистките на Левски София бяха безгрешни с три победи на нула. Велбъжд също се представи много силно и записа два успехи с по 3:0 – над Кирково и Етрополе, но отстъпи с 0:3 пред „сините". Етрополе отстъпи пред Кирково с 0:3, което остави отбора на последната позиция и извън борбата за финалите.

 

Група Е

 

Класиране – Група Е:
1. Левски София
2. Велбъжд (Кюстендил)
3. Кирково 15 (Кирково)
4. Етрополе (Етрополе)

 

 Централен полицейски волейболен клуб е победителят от Група Ж и продължава към финалите. Столичани спечелиха и трите си срещи в Добрич, като загубиха само един гейм. Домакинът Добруджа 07 тръгна силно и в първата среща победи с 3:0 Пирдоп, който със същия резултат отстъпи и пред Пирин (Разлог). В последния мач от потока Пирин и Добруджа 07 се изправиха един срещу друг и определиха втория в групата. Победата бе за тима от Разлог с 3:1, а добричани заеха трета позиция.

 

Група Ж

 

Класиране – Група Ж:
1. ЦПВК (София)
2. Пирин (Разлог)
3. Добруджа 07 (Добрич)
4. Волейбол (Пирдоп)

 

 С три чисти победи се отличи Марица (Пловдив) в домакинството си на Група З. Берое 2016 отстъпи само пред домакина, а в останалите срещи победи Троян волей с 3:2 и Люлин с 3:0. Трети в групата завърши столичният Люлин, който не даде гейм срещу клуба от Троян.

 

Група З

 

Класиране – Група З:
1. Марица (Пловдив)
2. Берое 2016 (Стара Загора)
3. Люлин (София)
4. Троян волей (Троян)

 

 В Група И, която се проведе в спортна зала СУ "Спартак" в град Плевен, победител стана Славия 2017. „Белите" се наложиха и в трите мача и загубиха само 1 гейм. Домакините от Спартак 1996 заеха второто място след две победи, а една постигна третият – Любо Ганев – Автосвят.

 

Група И

 

Класиране – Група И:
1. Славия 2017 (София)
2. Спартак 1996 (Плевен)
3. Любо Ганев - Автосвят (Русе)
4. Родопа (Смолян)

 

 Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.