Понеделник, 08 Януари 2024 14:21
Виктория Нинова: Съставът се запази и това ни помага много в подготовката
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Виктория Нинова ще изведе с капитанската лента България в предстоящата първа европейска зонална квалификация за жени под 18 години. Страната ни е домакин на турнира, който ще се проведе в столичната зала "Христо Ботев" между 17 и 21 януари. Тимът ни, воден от селекционера Антонина Зетова, е в Група А заедно с Косово. В Група Б са отборите на Турция, Сърбия и Северна Македония. Младите "лъвици" със сигурност ще участват в полуфиналите, тъй като третият отбор в потока ни Румъния се класира директно за еврошампиона по правото на домакин.

 

 Нинова, която е либеро на ЦСКА, даде интервю за официалния сайт на Българска федерация волейбол преди важната евроквалификация.

 

 Вики, остава малко време до европейската квалификация, на която сме домакин, а вие сте в активен подготвителен етап. Доволна ли си ти от подготовката до този момент?

Да, доволна съм и всичко е наред! Нямаме контузии. Отборът работи доста добре, стегнато. Настроението също е на много високо ниво. Отборът е сплотен и в игрищего, и извън него.

 

 Вече близо месец тренирате заедно. Има ли някаква умора или по-скоро надграждате игрова и кондиционна форма?

Категорично надграждаме. Приключихме с тежките фитнес занимания и сега наблягаме повече на тактика и техника. Остават две седмици до старта на мачовете и отборът наистина има огромно желание да победи Турция в тази зала и като домакини.

 

342996259 626875795517986 1419226188884072614 n

 

 Това означава, че очаквате мач на полуфинал или финал срещу Турция?

 Да – финал.

 

 Първо обаче има мач срещу Косово...

 Да. Очаквам категорична победа. Трябва да играем стегнато и да не ги подценяваме, защото този мач ни гарантира по-лесния съперник и по-големи шансове да достигнем до финал.

 

 Какво очакваш да се случи в другата група?

 Предполагам, че Сърбия ще падне от Турция, но ще продължи като втория в групата. Очаквам да играем полуфинал срещу сръбкините.

 

 Миналата година отново бяхме домакин на квалификацията за жени под 17 г., а ти беше част от отбора. Помогна ли ви публиката и надяваш ли се пак да има фенове по трибуните на зала "Христо Ботев".

 Да, публиката много ми помогна и се надявам пак да дойдат хора и да ни подкрепят.

 

342865147 706618591152276 3213148995531336426 n

 

 Ти като капитан на отбора как виждаш своята роля?

 Да ги сплотявам, да подкрепям съотборничките си, дори и когато не ни се получава играта. Трябва да повдигам духа в отбора.

 

 Вие сте млад отбор, но вече влизате във втората си година, в която играете заедно. Получи ли се сработване?

 Да, сработихме се. Дори и с новия треньор. Съставът се запази почти изцяло и това много ни помага да сме в по-напреднала фаза на подготовката.

 

 Споменявайки новия селекционер, какво ще кажеш за работата с име като Антонина Зетова?

 Внесе малко по-различен стил на игра.

 

 Мотивира ли тя като едно безспорно доказано име в женския волейбол?

 Да, със сигурност. Всяка от нас иска да постигне целите си и се стремим към най-доброто.

 

 Ти се състезаваш за ЦСКА. Сподели мнението си за вътрешното първенство и конкуренцията?!

 По мое мнение се получава силно първенство и в женското направление, и при подрастващите. Тази година определено ще е интересна.