Събота, 06 Януари 2024 18:13
Седмо място за Симеон Николов в класацията за най-добър млад спортист на България

Симеон Николов получи 243 точки в 12-то издание на анкета за "Най-добър млад спортист на България" за 2023 г. Класацията се организира и провежда от единствения сайт за детско-юношески спорт – Viasport.bg. В нея участваха 84 представители на медиите, които посочиха общо 47 спортисти на възраст до 19 г.

 

 След като по-рано Николов получи и наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 г. в категорията "За заслуги", сега той заслужи място в Топ 10 в подреждането "Най-добър млад спортист на България". Волейболистът на Левски зае седмата позиция, след като изпрати много успешна година, в която дебютира и в мъжкия национален отбор. 17-годишният разпределил бе капитан на националния отбор за мъже под 19 години, който завърши на пето място на Световното първенство в Сан Хуан (Аржентина). Именно там той бе определен за номер 1 на поста си, а същата награда взе и на престижен турнир в Бразилия. С клубния си тим спечели Суперкупата на България, а при подрастващите получи наградата за MVP на Държавното първенство за момчета под 18 години.

 

 "Искам да благодаря на всички журналисти, гласували за мен. Пожелавам на всички спортисти да са живи и здрави, да не спират да мечтаят. Благодаря за това, че оценявате нашия труд. Това значи много за нас! И се надявам догодина отново да съм тук за подобни причини", каза Симеон Николов по време на награждаването в Театрална зала на частното международно училище "Свети Георги".

 

SN-11

 

 Наградата си Мони получи от президента на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 "Първо искам да благодаря на организаторите за това страхотно събитие, с което показваме, че младите са постигнали достатъчно, за да бъдат в светлините на прожекторите и да заслужат нашето признание. Искам да пожелая на всички спортисти да нямат травми, Монката много добре знае - от една нелепа травма какво се случи. Можеше да имаме отбор световен шампион. Пожелавам на всички една щастлива 2024 г., без контузии и продължавайте да ни радвате по същия начин", заяви от сцената Ганев.

 

 Големият победител в класацията е плувецът Петър Мицин, който получи 790 точки.

 

 Топ 10 в класирането с точки:

1. Петър Мицин (плуване) – 790
2. Карлос Насар (вдигане на тежести) – 551
3. Белослава Кръстева (шахмат) – 464
4. Божидар Саръбоюков (лека атлетика) – 431
5. Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 403
6. Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс) – 256
7. Симеон Николов (волейбол) – 243
8. Радослав Росенов (бокс) – 209
9. Никола Цолов (моторни спортове) – 182
10. Илиян Радулов (тенис) – 163