Сряда, 03 Януари 2024 13:03
Лазар Бучков: Трудно си представям живота без волейбол

Да попадне в мъжкия национален отбор е една от мечтите и целите за 2024 г. на центърът Лазар Бучков. Една от звездите на националния отбор под 21 години даде интервю пред "24 часа". В него 19-годишният волейболист разказва как е стартирал в спорта, за периода си в Левски, за преминаването в американския университет "Лонг Бийч" и живота в САЩ, както и за успехите на националите и колектива в отбора.

 

 "Наистина попаднах случайно във волейбола. В семейството ми няма спортисти. Като всяко малко момче и аз първо мечтаех да стана футболист. Още от малък обаче си вървях по-висок от моите връстници. – разказва Лазар. - Един мой съученик започна да тренира волейбол. Покрай него реших и аз да се запиша, но нищо сериозно не съм мислил тогава. Исках просто да се раздвижвам. Така стартирах във волейбола. Никой не е ме карал. С времето се е превърнало в клише това, че волейболът е интелигентен спорт. Това е една от причините волейболът да ме грабне. С времето започна да ми става трудно да си представя живота без волейбол."

 

 Националът попадна в Идеалния отбор на Световното първенство за мъже под 21 години, което се проведе през лятото на миналата година в Бахрейн. Той бе избран за един от двамата най-добри централни блокировачи на шампионата. Младите ни "трикольори" си тръгнаха с бронзовите медали, като този състав прибави поредни отличия към успехите си – второ място на Световното до 19 г. и трето на Европейското до 20 г.

 

 "Трети в света не е малък успех. Преди световното си говорихме, че можем да станем първи, да играем финал. Бронзът обаче също означава достойно представяне за нашия отбор. А и спазихме традицията да вземаме медали. Попадането ми в идеалния отбор на световното ме мотивира още повече да работя, защото положеният от мен труд бе възнаграден", коментира Бучков.

 

Lazar Buchkov BUL Men U21 individualni nagradi 2023

 

 Бучков започва да тренира във ВА Стойчев-Казийски и оттам се мести в Левски, за да мине през всички възрастови групи на "сините" и да се наложи като титуляр в мъжкия отбор едва на 18 г. От новия сезон той продължи развитието си в американския университет "Лонг Бийч".

 

 "Преходът към мъжкия волейбол не бе никак лесен. Той реално започна от по-миналия сезон, когато не бях титуляр, но играех сравнително често. Та в началото бе доста трудно, но с повечето минути започнах да се обигравам и да свиквам да участвам в мачове, в които властва напрежението", посочи младата ни звезда.

 

Цялото интервю може да прочетете ТУК.