Петък, 24 Ноември 2023 12:44
Поклонението пред Георги Константинов ще е в Сопот

Последно сбогом с волейболната легенда Георги Константинов ще си вземем в понеделник, 27 ноември. Поклонението ще е в град Сопот в храм „Св. св. Апостоли Петър и Павел" от 11:00 ч.

 

 Георги Константинов, известен и с прякора "Гибона", е бивш национал на България. Роден е на 4 октомври 1936 г. в София. Първите му големи успехи са свързани с екипа на Левски, с който между 1955 и 1957 години печели в три последователни години силния международен турнир в Палермо за Купата на президента на Италия под ръководството на Димитър Гигов.

 

 Кариерата на Константинов преминава още през Спартак, както и през обединения Левски Спартак. През 1970 г. спира активната си кариера, но през 1972 г. се включва като играещ треньор за отбора на Сопот, с който се изкачва в А Група.

 

 Част от националния отбор на България става през 1962 г., като записва участия на две Световни първенства, на Европейско и на Олимпийски игри. Дебютът му е на шампионата на планетата в Москва, където "лъвовете" завършват четвърти. Година по-късно тимът става четвърти и в Европа. На Олимпийските игри в Токио през 1964 г., когато волейболът дебютира в програмата на форума, страната ни завършва на пето място. А през 1967 г. Константинов е в редиците ни и за Световното в Прага, където сме седми.

 

Георги Константинов има двама сина – Юлиян и Пламен. Големият е популярен оперен певец, а Пламен Константинов по пример на баща си става сред най-известните имена в родния волейбол, доскоро бе начело на мъжкия национален отбор.

 

 БФВ още веднъж изказва съболезнования на близките и семейството!