Неделя, 24 Септември 2023 18:28
Треньорската конвенция на CEV в София приключи с творчески курс и решаване на задачи
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

В обмяна на опит, идеи и екипно справяне със задачи от всички участници премина последният ден от Треньорската конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), на която България в лицето на Българска федерация волейбол бе домакин. В рамките на три дни (22-24 септември) 160 треньори и училите по физическо възпитание от континента черпиха вдъхновение и трупаха нови знания в професията, както от имените международни лектори, така и от своите колеги.

 

 В неделя (24 септември) програмата на конвенцията включваше специален творчески курс (уъркшоп), който се проведе в конферетна зала "Витоша" на Парк хотел "Витоша". В него имаше практически задачи, които ангажираха всеки един участник, но същевременно можеше да се провери и отделната проактивност.

 

  MO 8776

 

 Организаторите предварително бяха разделили участниците на по-малки групи и в смесица от различни националности (между 6-8 души в група). Те ги настаниха на отделни маси. На всяка една имаше лист със задача: да бъдат изброени до 8 стъпки или цели, които всеки би искал да промени в своя отбор или да накара играчите си да възприемат в предстоящите си тренировки.

 

  MO 8834

 

 "Представете си, че всяка една маса е отделен треньорски състав", въведе в упражнението един от двамата водещи лектори Ерик Ходжсън. "Освен, че трябва да учите деца, вие самите трябва да се учите", допълни другият лектор Анджолино Фригони.

 

 Двамата дадоха 30 секунди на присъстващите да се представят помежду си в отделните групи. След това всеки екип имаше по 5 минути да изготвят списък с проблемите и задачите пред отборите си. А след това - да ги разменят със съседна маса. Лекторите апелираха да има ангажираност от всеки един участник и да не се предоставя инициативата на отделни единици. Работилницата продължи с 40-минутно обсъждане в групите как да бъдат разрешени посочените проблеми и цели.

 

 MO 9134

 

 След кратка пауза всеки един сформиран екип имаше точно 2 минути на разположение, за да обобщи пред всички чрез свой говорител изводите и решенията на казусите, които предлага. В посочените примери се видя, че има много различни точки на фокус, въпреки че повечето от тях бяха около комуникация, физическа подготовка, възприятия и други.

 

 "Видяхме, че има много различни култури. Това, което мога да ви посъветвам е дръжте винаги всички около вас ангажирани. Пред всеки отбор има някакво предизвикателство, което трябва да бъде разрешено. Трябва да заведете състезателя там, където той иска. Трябва да се уверите, че това, което опитвате да го научите се възприема. Когато работите с деца - говорете им достъпно, така че те да разбират", обобщи американският специалист Ерик Ходжсън. Той даде съвет преди тренировка да се проверя какво е моментното психологическо състояние на състезателите.

 

 MO 9660

 

 "Видяхме различни ситуации за обсъждане, но не много от вас влязоха във волейболните проблеми", сподели впечатленията си Фригони и посочи за пример, че например не е чул да се търси решениие на темата: "Дисциплина при посрещане и сервиране".

 

 Четвъртото издание на Треньорската конвенция на CEV се превърна във вдъхновяващо събитие за много млади специалисти от всички държави от Европа. Участниците се срещнаха с двама световноизвестни лектори, които споделиха своя опит и тайни, но от своя страна можеха да обменят свободно идеи и потърсят екипно решенията на въпроси и волейболни проблеми.

 

 MO 9322

 

 Международният семинар CEV Coaches Convention е по идея на Европейската комисия за треньори и на отдела за Техническо развитие на CEV, които работят в тясно сътрудничество с регионалните волейболни федерации. България е участник за четвърти пореден път, като тази година бе домакин. От CEV благодариха на БФВ за отличната организация и голямото гостоприемство.

 

 MO 8504