Събота, 23 Септември 2023 14:25
Президентът на CEV откри Треньорската конвенция в София и апелира: Бъдете търпеливи към децата!
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

"Децата се нуждаят от позитивна енергия", с този фокус президентът на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) Александър Боричич откри четвъртото издание на Треньорската конвенция. Домакинството на международния треньорски семинар, който традиционно събира над 150 специалисти от цяла Европа, бе поверен на България и то навръх 50-годишния юбилей на CEV.

 

 В дните между 22 и 24 септември София приема CEV Треньорската конвенция с теоретични и практически лекции. Тази година главни лектори са Ерик Ходжсън от САЩ и Анджиолино Фригони от Италия.

 

 "Искам да благодаря на всеки един от вас, че е тук. Надявам се, че желанието, което показвате с присъствието си сега, е същото желание, с което искате да работите с младите. Те се нуждаят от вас. Това е много важно! Сега не е време да говорим, а да работим", с тези думи Боричич започна словото си пред 160 треньори и учители по физическо, които пристигнаха специално за събитието в столицата ни.

 

 Конвенция 9

 

 

Боричич призова всички присъстващи да споделят научените знания по време на семинара с възможно най-много колеги в своите страни и местни федерации.

 

"Вие трябва да бъдете инструктори на треньорите, които не присъстват сега тук!", посочи той.

 

 

Боричич не пропусна да благодари специално и на лекторите в тазгодишното издание на конвенцията.

 

 "Всеки човек, всеки треньор има пресонален подход при работата с деца. От лекторите може да научите много. Те имат опита, но най-важното е, че имат техническа отправна точка и вие може да поучите много от тях", посочи президентът на CEV.

 

 Конвенция 6

 

 

 

Една от основните цели на CEV Треньорската конвенция е треньори и учители по физическо възпитание от целия континент да обогатят знанията си по волейбол чрез обмен на идеи за развитието на спорта на масово ниво. Неслучайно участниците са специалисти, които работят предимно с подрастващи.

 

"Искам да ви помоля само да бъдете много, много търпеливи при работа с деца най-вече. Децата се нужнаят от позитивна енергия. Нуждаят се от приятна работа. Децата имат нужда да повтаряте много пъти едно и също. Защото някои деца разбират веднага, но други се нуждаят от повече време. Но вие трябва да се грижите и работите с всички деца, защото те искат да ви вярват и да ви се доверят. И това е най-важното послание! Едно е емоцията, друго е техниката. Трябва да носите емоцията на децата с вас. Те желаят да работят много повече от големите, да ви се доверят, да научат. И това е много важно за следващите години, за бъдещето им. Трябва да се грижите много най-вече за това първо поколение състезатели. Как да ги селектирате, как да се грижите за тях, как да ги накарате да останат възможно най-дълго във волейбола", обясни Боричич.

 

 Конвенция 1

 

 

 

Официалното откриване на конференцията бе в спортна зала "Левски София" (Garitage Park) в събота. На нея присъства и президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 "За мен като президент на Българска федерация по волейбол е огромна чест да ви приветствам с "Добре дошли в София"! – започна словото си Ганев, който е една от големите легенди на българския волейбол. - Благодаря сърдечно на ръководството на Европейската конфедерация, че ни гласува доверие да бъде домакини на четвъртото издание на треньорската конвенция. Нашата федерация демонстрира огромните си усилия за развитието на българските волейболни специалисти и сега приемаме този висок форум като признание и привилегия. С радост ще припомня, че при подрастващите имахме серия успехи през 2023 година. Мъжкият ни отбор под 21 години стана трети в света, тимът ни под 19 години е пети. А юношите ни под 17 години завоюваха сребърните медали на Европейското първенство. Тези постижения са постигнати благодарение на огромния труд, който полагат треньорите на младите ни надежди. Както в клубовете, така и в националните отбори. В най-новата и модерна столична зала на "Левски София" сега сме се събрали волейболни хора от цял свят. Конвенцията включва различни панели с именити личности, лектори и теми. Като президент на БФ Волейбол държа много нашите треньори да бъдат на най-високо равнище и да се учат от най-добрите. Доказателство е участието им в миналогодишната конвенция на CEV.

 

България води мащабна кампания "С волейбол на училище", която вече дава резултати. Тя помогна на хиляди деца да се докоснат до любимия ни спорт.

 

Уважаеми приятели, още веднъж ви благодаря, че сте тук. Всички ние сме застанали зад мисията "Волейбол" без значение кой от коя държава е. Вярвам, че в София се чувствате на гости при приятели! И че когато си тръгнете, ще чувствате удовлетворение от българското гостоприемство и от наученото тук. Желая ви здраве и късмет!", завърши Ганев.

 

 Конвенция 3

 

 

 

Александър Боричич публично благодари на президента на БФВ, като отбеляза, че той усърдно и упорито работи през последните години за развитието на волейбола, и акцентира върху успешното осъществяване на проекта "С волейбол на училище" на територията на България.

 

 Участниците в Конвенцията бяха посрещнати лично от Боричич и Ганев още в петък, след като бяха настанени в Парк хотел "Витоша". След официалното откриване в събота в 9:00 сутринта в залата на "Левски София" те отсъпиха място на двамата лектори да започнат работа с участниците.

 

 Конвенция 5

 

 

 

Първи с теоретичната част се зае Ерик Ходжсън, чиято история е много любопитна. Той не е типичният волейболен треньор – бивш състезател, който след това се насочва към професията. Никога не е бил професионален състезател. Занимавал се е малко с баскетбол, а след това е бил за кратко и треньор по тенис. Във волейбола попада случайно - помолен от треньора по физическо на 11-годишната му дъщеря да ѝ помага. Днес има собствен клуб.

 

 "За мен е чест да бъда тук. Не просто в България, а част от Треньорската конвенция. Ще говорим в следващите часове за наука. Никога не е късно да се научиш. Нека да си отворите умовете за нови процеси, идеи, примери", започна американският специалист.

 

 Той обърна внимание на спецификите при работа с деца на 11 и 12-годишна възраст, основните движения, забавлението като част от тренировките и геймификацията, промяна в треньорската перспектива и други.

 

 

 

Конвенция 8

 

 

 

"Бъдете благодарни за това, което правите", бе първа точка от презентацията му, след което обсъди темата за треньорската култура. Ходжсън обясни, че е много важно всеки треньор да разчете съблекаланята (от какво имат нужда състезателите, кое е най-доброто за тях, къде е комфортната им зона, с какво може да е полезен треньорът и какво очакват състезателите от него).

 

 След всяка точка американецът даваше упражнения на присъстващите, като ги разделяше на малки и по-големи групи. След което отделяше време и за дискусии. Много от присъстващите споделиха своите лични примери, проблеми или методи при работата с деца.

 

 

 

Конвенция 7

 

 

 

След кратка пауза започна и втората лекция, ръководена от световноизвестния волейболен треньор и експерт Анджолино Фригони от Италия, който има над 35-годишен опит. Той се задълбочи в идентифицирането на таланти и дизайна на съдържание за отбори, трениращи три пъти седмично. Фокусът на неговата възраст бе насочена към 14-годишни момчета (мъже U15).

 

 "Аз съм готов да говоря, но е важно дали вие сте готови да ме чуете", обърна се към присъстващите Фригони, който има забележителна кариера като треньор. Последното му голямо постижение е световната титла с националния отбор на Италия под 21 години, а през 90-те години заедно с легендарния Хулио Веласо стои зад впечатляващи успехите на мъжкия национален отбор на Италия – сребро от Олимпийските игри през 1996, световните титли през 1990 и 1994 г., Световна купа от 1994 и два златни, един сребърен и един бронзов медал от Европейско първенство.

 

 Фригони започна презентацията си с основни принципи при организирането на тренировка, като отбеляза, че е много важно осъзнаването на всеки треньор какво точно ще тренира.

 

 Конвенция 10

 

 

 

"Тренирам ли по начина, по който искам да играя?" – запита италианецът участниците, отбелязвайки, че има най-различни стилове и нива на работа.

 

 69-годишният италиански специалист също поиска повече активност от участниците, както и обмяна на идеи и опит.

 

 "Визията ми за отбора трябва да е ясна на всички в него. Всички състезатели трябва да знаят какво иска или не иска треньорът", посочи още той.

 

 MO 7099

 

 

 Във втората половина на деня презентациите на двамата лектори бяха приложени с практически упражнения в зала "Левски София" с участието на два подрастващи отбора. 12-годишни момичета помогнаха в демонстрациите на американския специалист Ерик Ходжсън, а състав от 14-годишни момчета асистираха на Анджолино Фригони. По време на заниманията имаше много въпроси, както от треньорите към лекторите, така от лекторите към треньорите, включително и от децата към присъстващите. Имаше аплодисменти, смях и много отправни точки за размисъл. 

 

 След три издания на Треньорската конвенция на CEV за първи път тази година третият ден (неделя, 24 септември) ще бъде посветен на специален курс, в които участниците ще имат възможност да работят заедно върху различни практически задачи, прилагайки знанията, получени от предния ден.

 

 Конвенция 11

 

 Международният семинар CEV Coaches Convention е по идея на Европейската комисия за треньори и на отдела за Техническо развитие на CEV, които работят в тясно сътрудничество с регионалните волейболни федерации. Първото издание бе през юни 2019 г., а последните две се проведоха в Крайнска Гора (Словения) и Скопие (Република Македония). Събитието CEV Coaches Convention е едно най-вдъхновяващите и полезни за треньори и учители по физическо възпитание в цял свят. То дава отговор на важни въпроси като "Защо тренирам волейбол?" и "Защо обичам играта?".