Сряда, 23 Юни 2021 11:09
Давид Давидов: Амбицията ни е да покажем доброто бъдеще на мъжкия волейбол в България
Снимка: bvf.bg

Имаме състав, който публиката заслужава и си струва да бъде видян

Точно 3 месеца ни делят до старта на Световното първенство по волейбол за мъже до 21 години, на което България е домакин заедно с Италия. Шампионатът на планетата е от 23 септември до 4 октомври 2021 г. Мачовете у нас ще се проведат в спортна зала "Левски София". България е в предварителна Група В с Куба, Полша и Бахрейн. В София ще се играят и мачовете от Група D, в която са Русия, Бразилия, Камерун и Канада.

За важността на домакинството на най-големия волейболен форум разговаряме с Давид Давидов - вицепрезидент на Българската федерация по волейбол и председател на организационния комитет за Световното първенство.

- Господин Давидов, какви са вашите очаквания от Световното първенство по волейбол за мъже до 21 години? Какво е значението му за бъдещето и какво е нивото на престижа за България заради домакинстването на такова събитие?

- Говорейки за престиж, трябва да споменем, че голяма част от тези момчета вече са навлезли в в мъжкия волейбол. Показателно за качествата на този състав е, че двама от тях, а неотдавна и трети, на практика са и част от разширения състав на мъжкия национален отбор. Това ни говори, че на Световното първенство в София ще гледаме именно мъжки волейбол, а не младежки. Очакванията ни за добро представяне се базират на факта, че този отбор още от създаването му е постигал добри класирания във всички първенства, в които се е състезавал - Балканиади, две Европейски първенства и едно Световно първенство. Именно затова, с голям ентусиазъм се заехме със задачата да домакинстваме и да организираме Световното първенство за мъже до 21 години.

- Момчетата вече изразиха амбиции за медал, дори и за нещо повече. Може ли да наречем спечелването на това домакинство "златна инжекция за бъдещето на българския волейбол"?

- Категорично! Нашето желание и амбиция е да запознаем волейболната общественост и привържениците с актуалните лица на младежкия ни волейбол и както и да очакват с нетърпение тяхното навлизане в мъжкия спорт. Целим да популяризираме лицата на тези момчета, да привлечем интереса и вниманието към тях. Искаме да уверим нашите привърженици, че волейболът ни има добро бъдеще.

- Светът на волейбола вече знае, че България и Италия са перфектни партньори и организатори на форуми на най-високо ниво. Но пълнотата на цялостното изживяване е свързана и с присъствието на феновете, с пълните зали... Към момента е разрешено в залата да присъства публика до 50% от капацитета, вярвате ли, че ще може да имаме и пълна зала за Световното през септември?

- Имаме амбицията да покажем добър волейбол, да покажем, че разполагаме с добър състав. Състав, който заслужава да бъде видян. Състав, който публиката заслужава. Надявам се мерките да бъдат облекчени още, за да може да посрещнем максимален брой хора в залата през септември. Вярваме, че с нашата подготовка, със заявяването на амбициите, ще създадем максимален интерес и залата да бъде пълна за мачовете на България, доколкото, разбира се, обстановката го позволи.

- Световното първенство ще бъде и международно кръщене на спортна зала "Левски София". В ролята си на инвеститор и на човек, мислещ за бъдещето на българския волейбол и българския спорт, със сигурност сте горд и от факта, че скоро след откриването на това спортно бижу, тук ще има и волейболен форум на най-високо равнище...

- Ние сме проектирали и изграждали тази зала, целейки да отговорим на всички изисквания на международните волейболни организации по отношение на провеждане на такива форуми. Съвсем естествено беше да се опитаме да спечелим в тази зала още първата възможност за такъв форум. Нямаме капацитет и амбиции да домакинстваме на големи първенства за мъже и за жени, има достатъчно зали за такива форуми в България. Но пък за младежки първенства можем да отговорим на изключително високи изисквания и да предложим отлични условия на участващите отбори и на феновете.

- Кое ще бъде най-голямото признание за вас като председател на организационния комитет на българското домакинство? Има ли конкретна цел или мечта, свързана с класирането на българските момчета?

- Първата задача от съществено значение беше да дадем на тези момчета възможността да се състезават за България на най-високото възможно ниво в последната година, в която те на практика се водят младежка формация. С резултатите си дотук те винаги са доказвали, че имат място на големи форуми.. Изключително ще сме щастливи да ги видим в Италия на финална четворка. По време на домакинските мачове в София очакваме пълна зала и фенове, които да се насладят на тяхната игра и резултати.