Понеделник, 18 Май 2015 15:50
Участниците в международния семинар с обща снимка за спомен.
Участниците в международния семинар с обща снимка за спомен.

На високо ниво премина домакинството на БФВ в международния семинар за супервайзери (съдийски делегати), който се проведе от 15 до 17 май в столичния Парк хотел Витоша. Срещата бе организирана съвместно от Българска федерация волейбол и Европейската конфедерация (ЦЕВ), като добрата организация доведе до положителни отзиви и престиж за родната централа.

Общо 47 представители от различни страни в Европа участваха в семинара. Българската страна бе представена от Председателят на съдийската комисия към БФВ Чавдар Пенков и Пламен Антонов, председател на комисията за обучение и квалификацията на съдиите.

По време на форума бяха засегнати теми за нивото в международното съдийството и бъдещи промени в правилата на играта. Дискутирани беше и цялостното поведение на реферите по време на мачове, съдийски жестове и реакции за дадено положение в играта, отсъждания в сублимни и напрегнати моменти и други подобни проблеми в практиката на съдиите. Особено внимание бе отделено на избягването на конфликти по време на мачовете и начините за овладяване на напрегнатите двубои. Основна тема бе и критериите за оценяването на съдиите от страна на супервайзерите, както и отношение и комуникации между съдии и дежурни делегати.

Фотогалерия от международния семинар можеш да видиш тук.