Сряда, 05 Ноември 2014 15:00
Н.Найденов преди първия мач на „Марек Юнион-Ивкони“ в ШЛ през този сезон

Шампионът на България „Марек Юнион-Ивкони“ започва утре участието си в най-силния европейски клубен турнир Шампионска лига. Момчетата на Найден Найденов са домикини на втория от руското първенство през изминалия сезон „Локомотив“ (Новосибирск).  Един от грандовете на европейския волейбол, воден от селекционера на руския национален отбор Андрей Воронков, пристигна вчера в България без някои от титулярните си играчи. Предполага се, че това е заради тежкия шампионатен мач в края на седмицата срещу „Зенит“ (Казан), в който играе либерото на националния ни отбор Теодор Салпаров. В тази група „В“ са още „Ястжебски Вегел“ (Полша) и „КАИ Теруел“ (Испания). Мачът в „Арена Самоков“ е в четвъртък от 19:00 часа. Ето и какво сподели треньорът на дупничани Найден Найденов преди срещата.

 

Тежък мач с ВК „Добруджа 07“ през уикенда и победа с 3:2 след като на два пъти изоставахте в резултата. Успяха ли момчетата да се възстановят психически и физически след двубоя?

Ами мисля, че да. Момчетата са подготвени добре и не би трябвало да имат проблем да се възстановят. Даже напротив. Колкото по-трудни мачове играем толкова по-хубаво е за отбора, защото така играчите трупат опит и се изграждат като характери.

 

Готови ли са за първия си мач в Шампионската лига през този сезон срещу „Локомотив“ (Новосибирск)?

Дали са готови ще видим утре, но мисля, че да. Очаквам да излязат по-освободени и да се представят добре.

 

Има ли напрежение в играчите?

Не, няма никакво напрежение. Не мога да позволя такова нещо. Всичко е както трябва.

 

Проучихте ли добре съперника и какво е мнението Ви за него?

Да ви кажа честно малко трудно ще го проучим, защото, до колкото разбрах вчера, те са дошли в България с играчи, които до момента не са играли в руското първенство. Това нас ни затруднява, защото ние сме анализирали и проучвали титулярните им състезатели. За това сме малко в неизвестност, но по време на мача ще видим как играят и ще се стремим да се приспособим.

 

Усещате ли подценяване от тяхна страна и увеличава ли това шансовете на „Марек Юнион–Ивкони“?

Еми явно има подценяване, но все пак те са европейски шампиони от сезон 2012/2013 година. Отборът им е пълен с играчи от световна класа и съм сигурен, че резервите също не са по-слаби волейболисти. Сигурен съм, че дори да играе с втория си отбор „Локомотив“ ще е много силен и сериозен съперник. Относно дали това увеличава шансовете ни мисля, че това може да мотивира още повече момчетата да се представят добре утре.

    

Какви са очакванията Ви за срещата?

За нас най-важното в тези мачове е младите момчета да трупат опит и да израстват като играчи. Пък ако успеем да вземем нещо от тази среща ще бъде супер.

 

И тази година това ли е основната цел в европейските мачове или амбициите на „Марек Юнион-Ивкони“ са по-големи?

Да, това е основната ни цел. Амбиции за излизане от групата трудно можем да имаме при положение кои отбори играят в нея. Клубове с огромен бюджет и много добри играчи, с които ние трудно можем да се конкурираме.