Неделя, 17 Април 2016 22:55
Теди Салпаров спечели за втори път Шампионската лига.
Теди Салпаров спечели за втори път Шампионската лига. Снимка: www.cev.lu

Либерото на националния тим Теодор Салпаров триумфира със своя клубен отбор „Зенит“ (Казан) в Шампионската лига! Във финала на най-силния европейски клубен турнир руският гранд победи „Трентино Диатек“ с 3:2 (23:25, 22:25, 25:17, 27:25, 15:13) пред 11 хиляди зрители в „Таурон Арена“ в Краков. Волейболистите на Владимир Алекно изоставаха с 0:2 гейма, но направиха пълен обрат. В редиците на италианския шампион бе разпределителят Георги Братоев, който няколко пъти влезе в игра, за да изпълни сервис. От другата страна на мрежата Теди Салпаров отново бе на познатото високо ниво и завърши с 50% позитивно и 42% отлично посрещане. Златният медал е втори за сърцатия играч от най-комерсиалната надпревара, след като през миналия сезон отново с екипа на „Зенит“ спечели първия си трофей.

pola

("Зенит" направи обрат от 0:2 гейма, за да спечели рекордната 4-а титла от Шампионската лига.)

Над всички в срещата бе Вилфредо Леон, който заби 27 точки. За „Трентино Диатек“ най-резултатен бе диагоналът Митар Джурич със 17 точки.

Статистика от финала можете да видите тук.  

Спечеленият трофей е четвърти за „Зенит“ от Шампионската лига, с което клубът се превърна в най-титлуваният отбор в Европа. В двубоя за бронзовите медали от надпреварата, който се игра по-рано през деня, домакинът на финалната четворка „Асеко Ресовия“ (Жешув) загуби от „Кучине Лубе Марка“ (Чивитанова) с 2:3. В редиците на полския шампион бе Николай Пенчев, който завърши без отбелязана точка.