Неофициалният дебют на Бленджини ще е пред българска публика
09/Май/24 12:49

Феновете на волейбола у нас ще могат да проследят на живо неофициалния дебют на Джанлоренцо Бленджини начело на мъжкия национален отбор. Това ще се случи в приятелска среща с Естония, която ще се проведе на 14 май от 18:00 ч. в зала "Христо Ботев" в София.

 

 Един от най-именитите италиански треньори бе представен от Българска федерация по волейбол официално на поста на 2 май. Вече втора седмица в столицата той води подготовка с "трикольорите" за участието на отбора в Лигата на нациите. Контролата срещу естонците е част от програмата на България.

 

 Срещата в зала "Христо Ботев" ще има вход, като желаещите да присъстват на трибуните ще трябва да заплатят 10 лева. Билети ще се продават на обособена каса на централния вход на залата.

 

 България и Естония ще изиграят две контроли. Втората е на 15 май от 16:30 ч., но тя ще бъде при закрита врата. Първият турнир от шестото издание на VNL е между 21 и 27 май в Анталия, Турция. Отборът заминава на 19 май.

 

 Програма на България за първия турнир от VNL:

21 май от 17:00 ч. срещу Франция
24 май от 14:00 ч. срещу Канада
25 май от 20:00 ч. срещу САЩ
26 май от 20:00 ч. срещу Нидерландия

България загуби от Украйна във втората контрола
08/Май/24 18:11

България загуби с 2:3 (25:18, 20:25, 25:20, 22:25, 21:25) срещу Украйна във втората контрола преди старта на Лигата на нациите. Двубоят се игра при закрити врати в зала „Христо Ботев". Предния ден нашите завършиха 2:2 със същия съперник по договорка между треньорите Лоренцо Мичели и Иван Петков да се изиграят четири гейма.


България започна силно двубоя. Нашите бързо натрупаха преднина и затвориха гейма с 25:18. През втория картината се обърна. Украйна заигра по нашия начин. Опитахме да се върнем, но в крайна сметка резултатът бе 25:20 за съперника.
 

Третата част беше много по-интересна и изпълнена с обрати. Първо България взе аванс с 10:7. Украинките не само се върнаха, но от своя страна поведоха. Дойде нашият ред да се стегнем и да направим силни атаки. С тях резултатът стана 20:17. Вместо да продължим в същия дух, допуснахме изравняване 20:20. Тогава България отново вдигна оборотите и не даде друга точка на Украйна.
 

Четвъртият сет също мина през обрати. От началото поведе Украйна и поддържаше крехка преднина. България излезе напред в резултата при 17:16. След дълга размяна на точки Украйна пак поведе – 21:19. Българките обаче не можаха повече да се върнат в гейма и загубиха с 22:25.
 

Контролата отиде в тайбрек. Треньорите решиха да се играе стандартен гейм, а не само до 15 точки. В петата част Мичели пусна резервите, които до този момент или не бяха играли въобще, или за съвсем кратко. Решителната част започна равностойно, но скоро Украйна поведе с 6:3. Няколко пъти българките свалиха пасива си до една точка, обаче не стигаха до изравняване. Това най-накрая се случи при 17:17. За съжаление обратът стигна само дотук. Накрая Украйна се поздрави с успех – 3:2.


До края на подготовката ни за Лигата на нациите имаме още две контроли срещу Белгия в четвъртък и събота. Втората ще бъде отворена за фенове и медии. Мачът започва в събота от 17 ч.
 

На другия ден националният отбор лети за Анталия. На турска земя ще срещнем Нидерландия, Япония, Италия и Франция.

Допълнителните квалификации за момичетата под 18 години ще са в София и Пловдив
08/Май/24 17:11

Четири отбора ще заслужат място във финалите на Държавното първенство за момичета под 18 години (15-19 май) чрез Допълнителен квалификационен турнир. Надпреварата ще се проведе на 9 и 10 май в два града – София и Пловдив. В нея ще участват общо 8 отбора, които са разделени на две групи по четири тима.

 

По регламент те ще играят "всеки срещу всеки", а завършилите на 1-во и 2-ро място продължават напред в шампионата за сезон 2023/2024 г.

 

 Домакин на Група И е Марица (Пловдив). "Жълто-сините" ще спорят срещу Берое (Стара Загора), Бдин-Вида (Видин) и ЦСКА (София).

 

 ПРОГРАМА – Група И

9 май, четвъртък
11:00 ч.: Марица - ЦСКА
12:30 ч.: Берое - Бдин-Вида
17:00 ч.: ЦСКА - Бдин-Вида
18:30 ч.: Марица - Берое
10 май, петък
11:00 ч.: Берое - ЦСКА
12:30 ч.: Бдин-Вида Марица

 

 Група К ще се проведе в столицата с домакинството на Локомотив 1929-Нидо. В потока са още отборите на Пирин (Разлог), Любо Ганев-Автосвят (Русе) и ВАСК (София).

 

 ПРОГРАМА – Група К

9 май, четвъртък
11:00 ч.: Любо Ганев - Локомотив 1929
12:30 ч.: Пирин - ВАСК
17:00 ч.: ВАСК - Локомотив 1929
18:30 ч. Пирин - Любо Ганев
10 май, петък
11:00 ч.: Любо Ганев - ВАСК
12:30 ч.: Локомотив 1929 – Пирин

 

 По-рано участие във Финалния турнир за момичета под 18 години си осигуриха четири столични клуба - Левски София, Славия, Звезди 94 и ЦПВК. Те спечелиха четирите групи от Квалификационния турнир във възрастта. Надпреварата включваше 16 отбора разделени на по четири. Само завършилите на първо място се класираха директно. Заелите второ и трето място продължават към Допълнителен квалификационен турнир, а завършилите на четвърто място приключват своето участие в Държавното първенство за сезон 2023/2024.

 

 В Група Д победителят бе решен в директен сблъсък между Левски София и домакина Марица (Пловдив). Двата тима изиграха страхотна среща в пет гейма, а тайбрекът бе спечелен от "сините". В останалите си срещи Марица и Левски записаха чисти победи.

 

Група Д

 

В Група Е над всички бе съставът на Звезди 94, който спечели и трите си мача и загуби само 1 гейм. Това му отреди 9 точки и категорично първата позиция. Пирин (Разлог) зае втората позиция с два успеха, а домакините от Бдин-Вида запазиха шансове за финалите след петгеймова драма срещу Пан Волей.

 

Група Е

 

Оспорвано начало беляза Група Ж, която се проведе в Русе. Там домакинът Любо Ганев-Автосвят постигна две победи, отстъпвайки само в един гейм, но в решителен мач претърпя поражение от Славия 2017 с 0:3. "Белите" загубиха откриващия си двубой с 2:3 от Дея спорт, но след това се пребориха за лидерската позиция с успех над столичния ЦСКА с 3:1 и над русенския тим с 3:0. ЦСКА и Дея спорт трябваше да определят последния клуб, който продължава напред. Те завършиха с еднакъв актив - победа и две загуби, а точките формираха крайното класиране. ЦСКА зае трета позиция с 3 точки.

 

 Група Ж

 

Най-категорично представяне в квалификациите показаха волейболистките от ЦПВК. Те приеха Група З, в която записаха три чисти победи и събраха пълен актив от 9 точки. Берое записа две победи с по 3:1 – над ВАСК и Варна ДКС, а това ги прати на второ място. С победа над варненския клуб ВАСК намериха място в Допълнителния квалификационен турнир.

 

Група З

 

Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.

УС на БФВ с важно решение за разширените състави на националните отбори
08/Май/24 16:04

Управителният съвет на Българска федерация по волейбол (БФВ) се събра днес на заседание в зала "Конференс" на парк хотел "Москва". Срещата продължи над два часа, а Дневният ред включваше 11 точки. Една от най-важните бе свързана с обсъждане и възможност за въпроси от страна на членовете на УС относно процеса и методологията по избор на разширен състав за национален отбор мъже за лято 2024. Тя бе включена в реда като допълнителна точка след публикации в български медии.

 

 На събранието бе заявено, че предложенията за състезатели идват от треньора и треньорския щаб. След дискусии с членовете на УС се стигна до следното решение:

 

  • В срок до 15 ноември селекционерите (мъже/жени) трябва да предоставят на УС списък с проекто национали;
  • В срок до 15 март селекционерите (мъже/жени) трябва да предложат пред УС окончателен списък до 30 състезатели (за съответната година).

 

"Ние сме федерация, която държи на прозрачността. За да покажем, че всички решения се вземат демократично и за да няма никаква тълкувания кой прави списъка с повиканите състезатели, най-важното решение от днес бе да начертаем тази методология. Предлагането на разширения състав ще бъде съгласувано и коментирано с УС. Ще каним самите треньори да се аргументират", коментира след заседанието Любомир Ганев, президент на БФВ.

 

 На днешното заседание бяха избрани селекционери на националните отбори за мъже и жени под 16 години, съответно Светозар Иванов и Владислав Тодоров.

 

Заради предстоящите матури УС направи промени в спортния календар на БФВ за 2024 г. Финалите за момичета под 14 години бяха изместени в периода от 3 юни до 9 юни 2024 г.

 

Взето бе решение за финансово подпомагане на отборите, участници във финалите на Държавните първенства за подрастващи за сезон 2023-2024.

 

 Приет бе и нов член на Българска федерация по волейбол – Волейболен клуб Крепост (Хисаря).

 

 

 По другите точки от Дневния ред, УС на БФВ прие следните промени:

  • промяна в състава на Изпълнителния съвет (ИС) на Съдийската комисия (НСКВ);
  • отмени стария и прие нов "Правилник за статута и дейността на съдиите по волейбол в България";
  • актуализира хонорарите на секретарите за срещите от НВЛ и прие решение за размера на дължимите съдийски хонорари (50% от пълната сума) за непроведени срещи, на които назначените длъжностни лица /съдии, секретари, главни ръководители и главни съдии/ са се явили в залата на състезанието;
  • изменения в Дисциплинарен правилник на Съдийската комисия /НСКВ/;
  • утвърди промени във Финансовия план – Версия No 1 към Договор № РСВПОС 36-00-75/13.02.2024 г.
Жените ще играят контрола срещу Белгия пред публика
08/Май/24 12:03

Фенове ще могат да видят и подкрепят женския национален отбор на България преди старта на Лигата на нациите. "Лъвиците" водят своята подготовка в София, а участието им в шестото издание на VNL стартира на 14 май. В първия турнир, който ще се проведе в Анталия (Турция), играем срещу Нидерландия, Япония, Франция и Италия.

 

 Отборът, воден от Лоренцо Мичели, заминава за Турция на 12 май. Ден по-рано - на 11 май, волейболните привърженици ще могат да изпратят неговите избранички в столичната зала "Христо Ботев". Там от 17:00 ч. тимът ни ще проведе последната си контрола – срещу Белгия. Срещата е отворена за медии и фенове. Зрителите ще могат да закупят билети от касата пред залата с цена 10 лева.

 

 България вече стартира с проверките. Във вторник (7 май) отборът проведе двустранна игра с Украйна. Днес е втората контрола срещу украинките. Двубоят ще бъде предаван пряко в YouTube канала на Българска федерация по волейбол, но в залата няма да бъдат допускани фенове и медии. Началото е 16:00 ч.

 

 Мачът с Украйна може да гледате ТУК.

 

 В четвъртък, 9 май, е първата проверка с Белгия, като тя също ще бъде при закрита врата.

 

 Програма за първия турнир в Лигата на нациите:


14 май от 17:00 ч. срещу Нидерландия
16 май от 17:00 ч. срещу Япония
17 май от 20:00 ч. срещу Италия
18 май от 17:00 ч. срещу Франция

Страница 1 от 1678