Петък, 07 Август 2020 16:36
Курс за волейболни статистици организира Национална волейболна лига

Курс за волейболни статистици (скаутмени) организира Национална волейболна лига. Специализираното обучение е част от политиката на новото ръководство за развитие на волейбола у нас сред клубовете и най-вече в надграждане тактическите умения у треньори и състезатели от всички възрасти.

Курсът ще започне в началото на месец септември - с продължителност 10 посещения (два пъти седмично). За първи и последен път такъв курс е провеждан през 2011 година.

Таксата за курсът е 500 лева за представители на клубове и 600 лева за всички останали. Желаещите трябва да имат волейболни познания, обичайните компютърни умения и лаптоп. Национална волейболна лига ще осигури за времето на курса програмата Data Volley, с която се работи. След приключване на курса, завършилите го ще бъдат предложени на клубове у нас за стартиране на работа. НВЛ има готовност с цел улеснение на желаещите да проведе курсовете в три града - София, Пловдив и Монтана, в зависимост от района на записалите се. Краен срок за записване - 25 август 2020 г.

"Продължавайки стратегията за развитие на волейбола, за нас е важно и професионалното израстване на българските клубове, и генерално на българския волейбол, и на специалистите, които работят за него. Смятаме, че част от пътя е да се опитваме да задържим волейболистите във волейбола и след края на кариерата им, да образоваме волейболно грамотни хора и с допълнително познание, да подготвим добри кадри за професия, която е неизменна част от големия волейбол. Статистик е професия. Статистикът е част от треньорския щаб, при това изключително важна.

Data Volley

В модерния волейбол статистикът играе огромна роля. И тъй като смятаме, че в България статистиката трябва да е на най-високо ниво, решихме да организираме специализираното обучение. На първо място ние трябва да имаме капацитета да обучаваме българските състезатели от най-ранна детска възраст как да "четат" статистиката и да използват нейните предимства, но в същото време стремежът ни е да увеличаваме и хората, които се занимават с волейбол в България. А добре обученият статистик е и гаранция за по-подготвено бъдещо поколение български волейболисти, и възможност за повече българи да се развият в изключително ценената в целия свят област на волейболната статистика.

Организирането на специализирани курсове за статистици ще бъде от полза и за треньорите, и за младото поколение, което ще се ограмотява тактически, и за големия волейбол", заяви изпълнителният директор на Национална волейболна лига Станислав Николов.

„Адмирирам начинанието, със сигурност ще бъде от полза за развитието на българския волейбол“, коментира един от скаутмените на националния отбор на България за мъже Борис Николов, работещ за представителния ни тим от 9 години.

thumbnail Boris Nikolov

„За съжаление трябва да отбележим, че един от най-важните постове във волейбола е дефицит като специалисти в България. Факт е, че едва 7-8 клуба у нас имат скаутмени, което е тревожно и трябва да се промени. Към момента на скаутмените се гледа най-вече като на хора, които пишат кой колко точки от атака, блокади или сервис е направил. А това е най-малкото. Не случайно в националния ни отбор преобладаваха скаутмени от Италия. А защо да е така, при условие че волейболният интелект е развит у българите? На практика скаутмените са хората, които със своята работа изграждат до голяма степен тактиката на един отбор за даден мач. Те са очите и ушите на наставниците, защото обработват информацията, с която подават силните и слабите страни на съперника, зависимостите в играта, възможностите за противодействие и така нататък. Обучените скаути ще бъдат от голяма полза и на треньорите, работещи в школите, които от ранна възраст ще могат да подготвят тактически бъдещите волейболисти. Наблюдава се неприятният момент, при който млад и обещаващ волейболист преминава в професионален клуб у нас или дори в чужбина, и когато получи от скаутмена на клуба си обработената статистика за предстоящия съперник - той не знае какво трябва да прави, защото "не може да я чете". В модерния волейбол статистиката е неразделна част от подготовката на волейболистите още от 14-годишна възраст – тема, която съм коментирал с колегите от другите страни. Знаем колко млади момчета и момичета излизат от старша възраст, имат "волейболен поглед" и нюх, но не и физически качества за голям волейбол, но по обясними причини не продължават като треньори. Защо да губим такива кадри, след като могат да бъдат изключително полезни? Самият аз съм неколкократен шампион и вицешампион на България с юношите на "Пирин" (Разлог), но нямах качества за нещо повече и се насочих към скаутването. Сега имам невероятна професия. Тези курсове са голям, огромен шанс за тези, които не могат да се реализират във волейбола, но пък имат знанията и погледа да останат в този спорт", добави Борис Николов.

“Национална волейболна лига стартира този процес, плодовете от който ще започнат да се берат от клубовете в обозримо бъдеще. Първата стъпка е разширяването на кръга от хора, боравещи в статистика. Вторият е те да заработят професионално в клубовете заедно с треньорите. И третата е треньори и статистици заедно да започнат подготовка и на подрастващите. Вече има интерес от клубовете в страната към курса, записването е в ход и очакваме желаещите да се развиват в тази изключително важна област във волейбола“, заяви оперативният директор на Национална волейболна лига Христо Апостолов, който е и един от първите волейболни статистици в България.

За повече информация и записвания за курса за волейболни статистици:

0899 43 93 33 - Христо Апостолов