Вторник, 24 Март 2020 14:38
Левски София и Пирин (Разлог) са сред клубовете, които предлагат окончателно прекратяване на първенството в Суперлигата
Левски София и Пирин (Разлог) са сред клубовете, които предлагат окончателно прекратяване на първенството в Суперлигата Снимка: ВК Левски София

Десет клуба от елита на българския волейбол се обявиха за прекратяване на Суперлигата. Според тях временното класиране трябва да бъде обявено за крайно, което означава титла за Нефтохимик 2010 (Бургас) при мъжете и за Марица (Пловдив) при жените. А въпросното искане се явява първият казус пред новия управителен съвет и Любо Ганев като президент на федерацията.

Легендата призова всички клубове да изпратят предложенията си. В посочения срок се включиха 12 от елита. От тях Монтана, Добруджа 07 (Добрич), Нефтохимик 2010 (Бургас), Пирин (Разлог), Черно море (Варна), Марек Юнион- Ивкони (Дупница), Арда (Кърджали), Левски София, Славия и Дунав (Русе) настояват повече да няма мачове за този сезон.

ЦСКА е против подобен край като предлага два варианта – подновяване на първенството, когато пандемията с коронавируса приключи, или обявяване на нулева година. Хебър (Пазарджик) пък държи на всяка цена шампионатът да завърши, без значение кога.

Любо Ганев отправи предложение към членовете на УС за първо заседание на 31 март от 11 часа. То ще бъде дистанционно с видео връзка като в дневния ред са включени 5 точки.

ad599b9fcc57857fe9e8210e5336a36d XL 

Първата от тях е именно казусът за първенството при мъжете и жените. След това новите управници във волейбола трябва да решат и за първенствата на подрастващите. Трета точка е за определяне броя на отборите и формулата, по която ще се играе следващото първенство за мъже и жени.

Събранието трябва да освободи от длъжност управителя на „Волей Промоушън“ Станислав Николов и да избере нов на неговото място. За финала ще бъдат определени председателите на комисиите във федерацията. На първото заседание няма да се обсъждат кандидатури за национални селекционери. Това ще стане след предложения на треньорската комисия.

Ганев призова членовете на УС да обмислят дневния ред и да предлагат още точки за включване в него. Видимо той показва, че държи да спазва максимално обещанието си глобалните решения за родния волейбол да се вземат демократично и същевременно открито за обществеността.