Понеделник, 16 Март 2020 15:11
Любомир Ганев подарява на Ари Граса своята книга "Светът от високо" на световното първенство 2018
Любомир Ганев подарява на Ари Граса своята книга "Светът от високо" на световното първенство 2018 Снимка: Бончук Андонов

Честито, Любо! Сигурен съм, че работата ти ще е повече от успешна! Във всичко си така!

 

Думите са на д-р Ари Граса, президент на световната волейболна федерация FIVB. Бразилският бос позвъни по телефона на Любо Ганев минути, след като световните медии разпространиха новината, че 210-сантиметровият гигант е новият шеф на родния волейбол.

България винаги е била сред най-коректните партньори на FIVB – продължи в разговора д-р Граса. – Тепърва ще имаме проекти.“

 

На олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година членът на МОК събра цялото си семейство за снимка с Ганев. „Срещу този нападател никой не е имал шанс в историята“, припомни на фамилията д-р Граса, който сам е бил волейболист. По-късно у нас Любо върна комплимента и му подари пред медиите своята книга „Светът от високо“.

 

Бразилецът дори не се довери на никой от многобройните фотографи! Сам настрои мобилния си телефон, за да бъдат снимките от „най-висока класа“.

 

 

Поздравите към Ганев за избора на нов президент от чужбина продължиха от любимата му Италия. Въпреки огромната криза с коронавируса Пиетро Бруно Катанео, президент на федерацията, изпрати телеграма по електронната поща, след като първо по телефона се обади за лично.

 

„Скъпи г-н Ганев, скъпи Любо, президентът на Италианската волейболна федерация г-н Катанео, генералният секретар г-н Рабити, двамата вицепрезиденти г-н Манфреди и г-н Билато, както и целият борд на директорите искат да изкажат най-топли поздравления за избора Ви на президент на българската федерация. Сигурни сме, че Вашият опит и умения ще изведат българския волейбол до големи успехи. Очакваме съвсем скоро да се срещнем лично и още веднъж приемете нашите поздравления“, пише в писмото.

 

Йоанис Варвутас, шеф на гръцкия волейбол, също прати телеграма, в която се обърна към своя колега със „Скъпи Лумбо“. От името на цялата италианска лига поздрав прати нейният шеф Масимо Риги.

 

Още в петък поздравленията от България заваляха към Ганев. Първи по телефона му звънна инж. Данчо Лазаров, досегашният шеф на федерацията. Той не присъства на изборното събрание. „Честито, Любо“, пожелал Лазаров. Той не дошъл, защото имал лични дела и защото това бил форум на Ганев.

 

 

Борец №1 на ХХ век свободната борба Валентин Йорданов даде старт на поздравите от другите спортове. От Маями звънна най-великият ни футболист за всички времена Христо Стоичков. От „Пура Браса“, прочутото българско заведение на барселонския площад „Пласа Каталуния“ се обадиха мениджърът Лъчезар Танев и бизнесменът Илиян Пенев. На опашката беше и един от най-успешните баскетболни треньори Константин Папазов. В края на деня официално му честити и спортният министър Красен Кралев, който не крие силните си пристрастия към волейбола.

Огромен беше списъкът и на поздравленията от световни светила в треньорството, работили с Любо – Раул Лозано, Алесандро Пироли, Драган Нешич, Коста Харитонидис, Камило Плачи, Фернандо де Джорджи.

 

„Благодаря на всички за огромната подкрепа и доверие – възкликна Любо Ганев. – Знам, че пред мен има голямо предизвикателство и съм готов да го поема. В тежките времена на криза нека всички си останат у дома, оправят личните си неща и съберат сила. Събранието трябваше да го има, за да не остане три месеца федерацията в безтегловност. Предстои ни безкрайно много работа и трябва да сме напълно готови за нея.“