Понеделник, 17 Февруари 2020 15:22
Марица преследва трета победа в Шампионската лига
Марица преследва трета победа в Шампионската лига Снимка: cev.lu

След две поредни забележителни победи в Шампионската лига – като гост на най-титулувания отбор в историята на състезанието, Динамо (Москва), и като домакин на легендарния френски тим РК Кан (Кан), българският първенец Марица (Пловдив) е решен да търси успеха и в последния си мач от груповата фаза на най-престижния клубен евротурнир – срещу втория най-титулуван отбор в надпреварата, Уралочка-НТМК (Екатеринбург) от Русия, във вторник, 18 февруари, от 18:30 б.в. в зала "Колодрума", не само за да завърши на второто място в най-оспорваната Група Е, но за да запази и малка надежда за класиране на четвъртфиналите.

В момента Марица заема третото място в групата с две победи и седем точки от пет изиграни мача. Кан и Динамо са на първите две места с по три победи и девет точки, като победителят от утрешния двубой между тях в Москва ще завърши на върха и ще се класира за следващата фаза. При победа над Уралочка с 3:0 гейма, Марица със сигурност ще завърши на второ място, докато при 3:1 единственото, което може да остави българките на трето място, е петгеймов мач между Динамо и Кан. Само в тези два случая Жълто-сините запазват и известен шанс да попаднат сред най-добрите осем на континента, но втората позиция в групата ще е възможна и при успех с 3:2, в зависимост и от резултата в Москва. Отборът от Уралочка е на четвърто място с две победи и пет точки, като при каквато и да е победа в Пловдив ще изпревари Марица за третото място без шансове за второто, а при загуба ще си остане в дъното на таблицата.

CL Maritza Uralochka

Марица бе много близо до успеха при първия сблъсък с Уралочка на 19 декември в Екатеринбург. Тогава момичетата на Владимир Орлов водеха с 13:12 в тайбрека, но загубиха следващите три разигравания, а с това и мача. Тогава в състава на пловдивчанки играха напусналите впоследствие Десислава Николова и Алекзандра Холстън, но пък новите попълнения Христина Вучкова и Емилия Димитрова все още не бяха част от групата на "жълто-сините". Ново в състава на Уралочка пък е името на 21-годишния диагонал Ксения Смирнова, която се присъедини към клуба непосредствено след срещата с Марица.

В периода от 1980 до 1995 година Уралочка става клубен шампион на Европа цели осем пъти, като само сънародничките им от московското Динамо ги водят по брой континентални титли. Тимът от Екатеринбург завършва шест пъти със сребърни и три пъти с бронзови медали от най-силното клубно състезание в Европа. Уралочка печели и един трофей от втория по сила евротурнир – за Купата на носителите на купи. Още четири пъти е бил финалист в различните континентални клубни надпревари. Цели 25 пъти отборът е шампион на страната си (11 пъти на СССР и 14 пъти на Русия), а три пъти е вдигал и Купата на Съветския съюз. Любопитен факт в историята на Уралочка е, че от 1969 година насам старши-треньор в клуба е легендарният Николай Карпол, който сега е на 81 години. Под негово ръководство Сборная е печелила две олимпийски, една световна и седем европейски титли.

През 2019 година Уралочка-НТМК завърши с бронзовите медали от първенството на Русия и на четвърто място в турнира за националната купа. В момента е на трето място в Суперлигата с 12 победи и 37 точки от 15 изиграни мача, изоставайки само на една победа от лидерите Локомотив (Калининград) и Динамо Казань (Казан). Голямата звезда на тима – руската националка Ксения Парубец, води индивидуалната класация на реализаторите в груповата фаза на Шампионската лига със 120 отбелязани точки дотук. Първа е по този показател и в шампионата на Русия с 326 точки. Освен с Парубец, Уралочка разполага с още две руски националки – разпределителката Татяна Романова и либерото Даря Пилипенко, а трите чужденки в състава са от Беларус, Куба и Украйна.

След като преди последния мач на Марица в Шампионската лига пловдивската цигуларка Таня Тингарова взриви трибуните в Колодрума с виртуозните си изпълнения, този път зрителите ще могат да се насладят на изпълнителите от пловдивския Арт Войс Център. Начало на тяхното участие отново ще бъде дадено в 18:00 б.в.

Билетите за двубоя се предлагат в мрежата на Ticketportal. До евентуалното им изчерпване ще се продават и на касата в зала Колодрума преди мача. Както вече бе оповестено, ВК Марица ще дари по един лев от всеки продаден билет за благотворителната кампания Сърце за Ники.

Срещата ще бъде излъчена пряко по БНТ 3, както и онлайн по EuroVolleyTV.

Съдии на мача ще бъдат Даниеле Рапизарда от Италия и Горан Градински от Сърбия, а делегат на ЦЕВ – Василиос Антонулис от Гърция.