Неделя, 10 Април 2016 21:26
Черно море спечели Висшата лига и се завръща в Суперлигата

Отборът на "Черно море" (Варна) е новия шампион във Висшата лига при мъжете за сезон 2015/2016! Волейболистите от Варна победиха като гости "Славия" (София)  с 3:1 (25:16, 23:25, 25:22, 25:17) в трети решителен мач между двата тима, който се игра в столичната зала „Панайот Пондалов“.

 

Така варненци спечелиха и промоция за Суперлигата за следващия сезон, като отбелязват завръщане след три сезона отсъствие. Тимът на "Славия" завършва на второ място в крайното класиране, но като финалист получава право да играе на плейаут за попълване на Суперлигата, където ще срещне отборът на "Левски Боол" (София).

 

Въпреки спора за титлата в Суперлигата по същото време, финалният двубой във втората ни група също предизвика интерес, като близо 200 зрители предпочетоха да го гледат на живо от трибуните на залата. Почти целият отбор на "Левски Боол", задно с мениджъра Христо Илиев също бе сред зрителите, като "сините" наблюдаваха с интерес играта и разузнаваха евентуалните съперници.

 

Големият залог в мача си каза думата, като двата тима стартираха с напрежение, а първият гейм бе изпълнен с множество грешки от начален удар и за двете страни. След равенството 13:13, стресът надви домакините, като доведе до поредица от грешки. Гостите направиха серия от осем поредни точки, като поведоха с 21:13. Разликата бе достатъчна и те затвориха гейма в своя полза.

 

Във втората част "белите" намериха себе си, като на свой ред започнаха да диктува играта, а публиката по трибуните се оживи. След като водеше с 20:16 обаче, за втори път славистите допуснаха необясним срив, който доведе до стопяване на пасива им и равенство 20:20. Този път момчетата на Северин Димитров устояха до край, като надделяха във втората част и изравниха резултата 1:1 гейма.

 

Третата част бе истинска битка, изпълнена със страхотни обрати, а Черно море показа истински характер. На два пъти "Славия" поведе с разлика, съответно 5:2 и 15:11, на два пъти "Черно море" успя да стопи пасива си. След равенството 21:21, гостите  успяха да пробият посрещането на славистите, като отбелязаха три поредни точки и спечелиха гейма.

 

Това им даде криле и в четвъртата част момчетата на треньора Юли Тупанков стартираха с 6:1 и 8:3. До края на гейма "Черно море" удържаше всички атаки на съперника, като спечели крайната победа, а с това и шампионската титла във Висшата лига!