Сряда, 07 Май 2014 19:36
Левски е новият шампион в НВЛ-жени "Бачково" изворна вода

Женският отбор на Левски записа златен дубъл за сезон 2013/2014 след като днес спечели шампионската титла в НВЛ- жени "Бачково"- изворна вода. „Сините” надвиха с 3:1 гейма (25-18; 25-12; 22-25; 25-5) ЦСКА и с това си осигуриха златните медали, след като финишираха във финалната серия с 2:1 победи. С този успех волейболистките на ст.треньора Радослав Бакърджиев сложиха край на четиригодишното господство на ЦСКА.

Припомняме, че по-рано през сезона „Левски” грабна и Купата на България.

На второ място в НВЛ-жени се класира отборът на Марица (Пловдив),а бронзът отиде при отбора на ЦСКА, който завърши на трета позиция през редовния сезон. Първият  вицепрезидент на БФВ Петър Кънев пък връчи медалите и купата на шампионите от Левски.

ЦСКА откри резултата в днешната среща, играна в столичната зала „Христо Ботев”.  В първите минути от гейма играта се разви точка за точка, а „сините” бяха малко изнервени на сервис (грешки на Мирослава Паскова и Нася Димитрова), но въпреки това при първото техническо прекъсване имаха предимство от 2 точки (8-6).По време на второто техническо прекъсване символичните домакини от Левски отново водеха при 16-13. При резултат 20-16  ст.треньорът на ЦСКА Юлия Иванова взе тайм аут за своя тим, но това не помогна на „червените” и Левски отбеляза точка.  След проблеми в посрещане от страна на ЦСКА, Левски успя да вземе първия гейм при резултат 25-18.

В началото на втория гейм „сините” започнаха много силно, като поведоха с 5-0  и това принуди Юлия Иванова да поиска прекъсване.  Това обаче не донесе очаквания ефект и сините продължиха да отбелязват точки  и първото техническо прекъсване дойде без  от ЦСКА да са се разписали на сметката си  при 8-0. Първата точка за ЦСКА дойде след като от Левски направиха грешка от сервис за 9-1. Благодарение на концентрирана и спокойна игра, от Левски направиха смразяваща разлика в своя полза при 12-1. Липсата на идейност в атака при армейките, накара тяхната ст.треньорка отново да поиска прекъсване.  По това време от  мача волейболистките на ЦСКА изглеждаха много притеснени и не успяха „да съберат себе си”. Сините пък демонстрираха огромно самочувствие в игра, като съвсем резонно второто техническо прекъсване дойде при 16-3 след добри и разнообразни игри на капитанката на техния тим Петя Баракова. От ЦСКА се съвзеха и успяха да направят пет поредни точки като основно за това помогна засиленият сервис. При 19-9 Радослав Бакърджиев взе прекъсване, но от ЦСКА отбелязаха 10-та точка. Въпреки това от Левски не позволи големи изненади и”сините” затвориха гейма при 25-12.

В началото на третата част  ЦСКА показа по-концентрирана игра и поведе с 4-3 след 3 точки на Гергана Димитрова.  При първото техническо прекъсване „червените” водеха с 8-4. В следващите минути играта вървеше точка за точка и имаше няколко равенства (13-13 , 15-15), но Левски взе минимално предимство при второто техническо прекъсване за 16-15. Загубата на лидерството изглежда се отрази на момичетата от ЦСКА и при 20-18 в полза на Левски, Юлия Иванова поиска прекъсване. „Червените” направиха две последователни точки и Радослав Бакърджиев веднага реагира, като на свой ред поиска тайм аут при 20-20.  Въпреки че играта тръгна точка за точка, „червените” съумяха да спечелят при 25-22.

levski2В четвъртия сет „сините” имаха предимство при първото техническо прекъсване за 8-3.  Левски буквално направиха наказателна серия срещу своите противнички и разликата по време на второто техническо прекъсване беше 12 пункта за 16-4. От ЦСКА не намериха отговор на атаките на „сините” и Левски започна да трупа още по-голяма, шампионска разлика за 22-4. Краят на сета и на мача дойде при резултат 25-5, с който „сините” затвориха мача  при 3:1 в своя полза.  

Най-резултатна за шампионките стана Гергана Петрова, която отбеляза 20 точки. 18 на сметката на "сините" пък добави Нася Димитрова.