Сряда, 14 Януари 2015 15:54
П. Дочев: Момичетата дадоха всичко от себе си, но не ни се получи

Българският национален отбор за девойки завърши на второ място в своята квалификационна група „Е“ за Световно първенство. Нашите момичета започнаха с труден обрат срещу Австрия от 0:2 до 3:2 (25:15, 27:25, 23:25, 27:29, 8:15), а във втория си мач надиграха Дания с 3:0 (25:20, 25:20, 27:25). Така последния двубой срещу домакина Чехия бе директен спор между двата отбора за първото място. Състезателките на Петър Дочев, които надиграха с 3:2 същия съперник в края на миналото лято в спора за 5-о и 6-о място на Европейското първенство в Естония, този път загубиха с 0:3 (19:25, 20:25, 23:25) и с 5 точки останаха на втората позиция.

Ето и какво сподели, за сайта на БФВ, треньорът на националния отбор за девойки Петър Дочев:

Г-н Дочев, две поредни победи, но след това лош завършек на квалификацията, който ни остави на второто място в тази група „Е“. Вашето мнение за цялостното представяне на девойките?

-Определено смятам, че възможностите ни бяха за по-убедителни победи, ако мога така да кажа. И мачът с Чехия чисто психологически можеше да го проведем малко по-добре. Далеч съм от мисълта, че сме много по-добри от Чехия, защото с този отбор се борихме на Европейското първенство. Гонихме се през цялото време и играхме за 5-о и 6-о място с тях, което означава, че възможностите ни са много близки. Определено факторът домакинство си оказа своята роля и смятам, че момичетата дадоха всичко от себе си, но просто не ни се получи.

Започнахме квалификацията с труден обрат срещу Австрия от 0:2. Как се отрази този мач на момичетата, мотивиращо или умората от него оказа влияние на представянето им в следващите мачове?

-Бих казал мотивиращо. Не мисля, че от този мач сме се уморили толкова много. Имахме и хубави моменти, имахме и лоши, но си взехме изводите от тях и до края на турнира се изчистиха доста неща, които не ми харесваха. Но и на мача с Чехия имаше ситуации, които можеха да се обработят по-добре и да ни дадат по-добър шанс за резултат в наша полза.

Защо според Вас се стигна до тази загуба от Чехия с 0:3?

-Причините са комплексни. Основното, което е лично мое мнение и не ангажирам никой с него, краткото време, в което бяхме заедно с момичетата, въпреки че изкарахме едно Европейско заедно. Всеки един турнир си иска своята работа, подготовка и мотивация за него. За това мисля, че 20-ина дни подготовка за квалификация при тази възраст са малко. По-скоро това мога да го изтъкна като някаква причина, че не можахме да дадем максимума. Защото категорично имахме повече възможности.

В края на миналото лято победихме Чехия с 3:2 в спора за 5-о място на Европейското първенство. Видяхте ли израстване в представянето на домакините от тогава? 

-Един състезател, който е фактор за отбора на Чехия изигра срещу нас един доста хубав мач за своите възможности. Това всъщност помогна за по-доброто представяне на домакините срещу нас. Искам само да отбележа в контекста на това интервю, че отборът бе невероятно мотивиран през цялото време на подготовката и на самата квалификация и въпреки техническите пропуски, които имахме съм изключително доволен  от старанието и отношението на всички деца, които взеха участие.   

А виждате ли спад в нивото на нашия отбор в сравнение с Европейското първенство?

-Определено имаше елементи, които смятам, че можеше да ги обработим по-добре. Не искам да конкретизирам, но смятам, че имаме много по-сериозни възможности, от тези които показахме на мача с Чехия. Държа да отбележа, че говоря за мача с Чехия, а не за турнира като цяло.

Девойки СП

Какви поуки ще си изведете Вие и момичетата след квалификацията?

-Аз изключително много съжалявам, че не можахме да направим още една крачка напред въпреки, че квалификацията е изключително трудна. Това бе само първият етап от квалификацията за Световно първенство. Много съжалявам, защото искрено исках да изкарам още малко време с тези деца, защото смятам, че мога да им дам още, за да им помогна за тяхното развитие. И в същото време този колектив, който го има, ми се искаше да продължи малко по-дълго време да бъде заедно.

Треньорът на младежите А. Петров заяви, че централизираната подготовка на повечето отбори в Европа дава резултат и ако искаме да се постигат по-бързи резултати трябва да се намери начин на тези гарнитури да им се осигури повече време за подготовка. Споделяте ли неговото мнение?

-Що се отнася до централизирана подготовка, това наистина е някакъв добър вариант и съм съгласен с колегата Петров. Но при това, което ние имаме като възможности и изобщо клубовете със състезателите, с които разполагат смятам, че нямаме достатъчен ресурс от играчи, хем да играем мъжко и женско първенство, хем да правим централизирана подготовка. Общо взето съм на мнение, че няма значение какъв е форумът и дали е квалификация, Европейско или Световно първенство, задължително е един национален отбор да има повече време за подготовка от това, което лично имах аз.

Има ли някой състезател, на който сте разчитал повече, а впоследствие не е оправдал напълно вашето доверие?

-Разчитах абсолютно на всички състезатели и искам да кажа, че взаимопомощта, която си оказваха бе на доста добро ниво. Всички 12 състезатели, които участваха в тази квалификация напълно дадоха всичко от себе си, за да бъдат полезни на отбора и да си качат нивото. Не искам да конкретизирам, защото смятам, че един отбор и треньорът трябва да носят своята отговорност и няма единици, които да кажем: „Ти си виновен!“ или „Ти си прекрасен!“ Отборът като цяло можеше повече и смятам, че по този начин трябва да се отговори на този въпрос. Колективната отговорност е много важна в колективния спорт.  

Имахте ли проблеми с контузии или преумора по време на турнира?

-Не бих казал, че сме имали проблеми с контузии. В професионалния спорт винаги има болежки, които всеки състезател трябва да ги преодолява. И ние имахме такива, но в никакъв случай нещо фатално, което да кажем, че е попречило да проведем подготовката правилно и нормално. И в същото време да се притесняваме от това, че не можем да изиграем някой мач поради липса на даден състезател.

Доволен ли сте от организацията на квалификацията?

-Смятам, че Чехия можеше да направи по-добри неща, за да организира този турнир. Имаше пропуски в организацията, върху които няма да конкретизирам. Едно единствено нещо ще споделя, което на мен ми направи много лошо впечатление, бе храната, която предлагаха. Не мисля, че отговаряше за отбори от високо спортно ниво да се хранят по такъв начин. Аз лично от това съм недоволен.  

Какво предстои от тук нататък пред отбора на България за девойки?

-До колкото знам предстои една Балканиада, но нямам представа точно как са го измислили регламента за това Световно първенство. След тези квалификации има някакво нагласяне на отбори по ранглиста, които ще допълват бройката за Световното първенство. Но като цяло това, което ми е известно е, че има една Балканиада, но не знам дали федерацията ще поеме ангажимент този отбор да участва в нея. Ако мачът срещу Чехия от квалификацията наистина е последната среща за тях, просто съжалявам, че няма да мога да поработя още малко време с тези момичета и им пожелавам успех за напред.