Вторник, 30 Декември 2014 11:28
А. Петров: Готвим се ударно, нямаме време за почивки

Националният отбор за младежи до 21 години продължава усилено да се подготвя за европейската квалификация за Световното първенство през 2015 година. Младите „лъвове“ попаднаха в група „F“ заедно с домакина Холандия, Хърватия и Германия, а мачовете ще се изиграят от 9-и до 11-и януари в Цволе. Целта пред треньора Атанас Петров и момчета е ясна – класиране на Световно първенство. В началото на месеца наставникът определи холандците, които победихме с 3:0 в квалификационната група за Евроволей 2014,  за основния конкурент на „трикольорите“ по пътя към първото място.

Ето какво сподели, специално за сайта на БФВ, треньорът на националния отбор за младежи до 21 години Атанас Петров.  

Г-н Петров, как върви подготовката и доволен ли сте от формата, в която се намират момчетата след първия полусезон?

-Определено съм доволен. Момчетата много се стараят. Вече направихме няколко контролни срещи, където избистряме 12-те, които да пътуват за Холандия. В отбора има конкуренция на всички постове и мисля, че ще се представим добре. Имаме проблеми с контузии, разтежения и преуморени момчета от полусезона, които са играли повече мачове, но мисля, че ще успеем да ги възстановим до заминаването ни за Холандия, така че да сме в оптимален състав.

Можете ли да разкажете малко повече за контролите, които изигра нашият отбор?

-Изиграхме контроли с отбори от Суперлигата -  ЦСКА, „Марек Юнион-Ивкони“ и „Монтана“. На 2-и януари заминаваме за Сърбия, където ще изиграем 2 контроли срещу националния отбор на Сърбия и с това ще приключи подготовката. На 4-и януари вечерта се прибираме в София, а на 8-и заминаваме за Холандия.

Продължавате ли да сте оптимист за спечелването на квалификационната група, в която попадна нашият отбор след повече от седмица тренировки?

-Разбира се. Аз бях оптимист, защото основата, по-голямата част от групата ги познавах преди да се съберем и за това се съгласих да водя този отбор, защото определено вярвам, че можем да гоним класиране. Сигурен съм, че ще играем добре. Надявам се и шансът да е на наша страна. При тези гарнитури е много важно да имаме и малко повече шанс, защото се допускат доста повече грешки. Особено в мачове срещу отбори, които сме срещали вече е много важно да направим по-малко грешки и да имаме шанс.

Пуснахте ли състезателите да се приберат при семействата си за празниците и как се отрази това на подготвителния процес?

-Имахме само един цял ден почивка и той бе на Коледа. Мисля, че повечето успяха да се приберат. Все пак е празник, но на Нова година няма да се почива. Ще тренираме по два пъти на 31-и декември и на 1-и януари. Така че готвим се ударно, нямаме време за почивки.  

В разширения Ви списък попаднаха 25 човека. С група от колко играчи се подготвяте в момента?

-В момента сме 16 човека. До заминаването за Сърбия ще останат 14, а след това пътуваме с 12 състезатели.

На скоро към отбора се присъедини и Велизар Чернокожев, който от един полусезон тренира в италианския „Тренто“. Доволен ли сте от неговото състояние и виждате ли подобрение в играта му?

-Определено мисля, че има подобрение. Отделно самочувствието, с което играе и тренира е по-голямо. Станал е по-бърз и по-взривен по отношение на физическата му подготовка. Доволен съм от него и определено той е един от играчите, на които ще разчитам много.