Сряда, 30 Септември 2020 09:33
Диян Боюклиев, треньорът на девойките U17, преди европейското първенство: Целта ни е класиране за световното

България започва последно участие в европейско първенство по волейбол за годината. Девойките ни под 17 години ще стартират на 1 октомври на турнира в Подгорица (Черна гора). Нашите са в първа група редом с домакините, Турция, Словения, Италия и Словакия. Преди заминаването за черногорската столица треньорът Диян Боюклиев даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

Г-н Боюклиев, готов ли е отборът за европейското първенство?

Напълно сме готови. Момичетата тренираха много здраво настроението в тима е отлично. Вече нямаме търпение да започнат мачовете. Смея да твърдя, че свършихме много работа в подготвителния период.

Имате ли проблеми с контузии?

Слава Богу – никакви. Всички момичета, които исках да са в групата за европейското, са здрави. Мисля, че са и в оптимално състояние. Лагерът ни продължи 50 дни – започнахме от 10 август. Времето е достатъчно.

Как ще коментирате групата?

Като много тежка. На предишното европейско първенство Турция стана шампион, а Италия взе сребърните медали. Словения пък завърши на четвърто място. В същото време Словакия победи словенците в последната им среща. Освен това съперник са ни домакините от Черна гора. Така че конкуренцията ще е огромна. Но ние сме готови да се изправим.

На какво класиране се надявате?

Най-голямата ни цел е да се класираме на световно първенство. В нашия отбор повечето момичета са набор 2006, а не 2004 както при съперниците. Ще играем мач за мач, ще се борим докрай. Разбира се, че всички мечтаем за медал. Имаме своите шансове. Този набор се класира на пето място на Балканиада.

Има ли страх в отбора от пандемията? Залата ще е отново празна.

Стараем се да не мислим за коронавируса. Изцяло сме се фокусирали върху волейбола. Каквото има да се случи, ще се случи.