Сряда, 09 Септември 2020 23:43
Страхотна България срази Италия
Снимка: cev.lu

Националният отбор на България за юноши под 18 години продължава страхотното си представяне на европейското първенство в Италия, като спечели група 1 на турнира. Нашите момчета, водени от Мартин Стоев, сразиха драматично „адзурите“ с 3:2 (16:25, 25:13, 26:24, 21:25, 15:11 ) в последния си мач от потока в Марсиковетере. Двубоят бе директен спор за върха в групата, като България е първа с 3 победи от три мача и 8 точки, а домакините остават на второ място с 2 успеха, загуба и 6 пункта.

Мартин Стоев започна със следния стартов състав: Стоил Палев, Георги Татаров, Александър Николов, Владимир Гърков, Лазар Бучков, Ивайло Дамянов, либеро Калоян Вълчинов (Борислав Николов, Християн Великов, Венислав Антов, Ерик Стоев). Двубоят предложи много емоции, обрати и драматизъм, но в крайна сметка българският отбор показа, че е по-добрият и заслужено е първенец.

Младите „лъвчета“ започнаха сковано и позволиха на съперника да вземе аванс. Италианците се разиграха, а нашите не успяха да намерят отговор, като домакините спечелиха първия гейм с голяма разлика. Втората част бе под обратния знак. Българските волейболисти се стабилизираха и заиграха уверено, прегазиха съперника и го оставиха едва с13 точки.

Третият гейм бе ключов, като националите ни показаха много голяма воля и хъс за победата. Италия започна да диктува играта и поведе с 18:13, но нашите успяха да намалят пасива си. При 22:19 за „адзурите“ на крайната линия застана Георги Татаров, който бе с основен принос за успеха в този гейм. Неговият сервис затрудни посрещането, България отбеляза две последователни блокади и намали до 21:22. Успешна атака на Алекс Николов доведе до равенство 22:22, а ас на Татаров ни изведе с преднина - 23:22.

Италия не се предаде и се стигна до 24:24. В решителните минути обаче българите показаха желязна воля и триумфираха с 26:24.

В четвъртата част играта вървеше равностойно до 19:19, след което италианците със зъби и нокти успяха да преодолеят съпротивата на националите ни и мачът отиде в тайбрек.

Интригата властваше и на финала. Стигна се до 9:9. Тогава сервисът на Алекс Николов даде предимство - 11:9. Двете точки аванс се оказаха достатъчни. Волейболистите ни удържаха фронта и затвориха тайбрека и мача.

Реализатор за победата бе Георги Татаров с 19 точки (3 аса). Александър Николов завърши с 18 точки (1 ас, 3 блока).

Статистика от мача можете да видите тук.

Така България ще се изправи в единия полуфинал срещу Чехия, чийто тим завърши на второ място в група 2 в Лече. Другият дуел във финалната четворка ще противопостави Полша и Италия. Полуфиналните сблъсъци са на 12 септември в Лече.