Вторник, 01 Септември 2020 13:10
Габриела Айшинова, треньор на националния отбор за девойки U19:  Шестото място на европейското е добро постижение
Снимка: cev.lu

България завърши на шесто място на европейското първенство за девойки U19 в Хърватия и Босна и Херцеговина. Нашите спечелиха два мача и загубиха три. В понеделник тимът ни се прибра от Осиек, където бяха всичките ни двубои. Габирела Айшинова, треньор на отбора, даде обобщаващо за турнира интервю за официалния сайт на федерацията.

 

Г-жа Айшинова, какъв е коментарът ви за участието на националния отбор до 19 години на европейското първенство?

Поставих като задача влизане в четворката. И от тази гледна точка не сме изпълнили целта. Но сега - сравнявайки нивата на отборите, си давам реална сметка, че другите бяха над нас като класа. Основната причина са по-силните първенства, в които съперничките играят. Смятам, че представянето ни е оптимално. Разбира се, не мога да не призная, че имахме шанс. В нашата група имаше два отбора по-малко и ние максимално се възползвахме от тази възможност. Винаги искам да сме по-добре, но на този етап шестото място е окей.

 

Две победи и три загуби. В кой от мачовете можехме повече?

Във всеки един можеше да направим повече. И с туркините, и с французойките. Не казвам, че щяхме да ги бием, но можеше да играем по-силно. В мача за пето място срещу Полша бяхме някак много спокойни. А там най-много имаше какво да се случи. Прекаленото спокойствие не винаги е добър партньор в спорта. 

 

191551 IMG 3145 resize

 

Ако не се бяха отказали Русия и Германия, по-слабо ли щеше да ни е класирането?

Със сигурност щеше да ни е страшно трудно да завършим шести. В Русия и Германия се играе волейбол на изключително ниво.

 

Как се играят мачове без публика? 

Една тръпка по-малко. Публиката помага чисто емоционално на състезателките. Дава заряд. Избор обаче нямаше.

 

Кои волейболистки бихте отличили като най-добри от нашия тим?

Отборът е от 12 души и всяко момиче даде всичко от себе си. И тези, които играеха повече минути, и другите, които ги подкрепяха от пейката. Не мога обаче да не обърна внимание на Мерелин Николова и Мила Илиева. Тези две момичета бяха точконосителите в тима. Но отново подчертавам - всички то една се раздадоха.

 

212255 IMG 0718

 

Турция стартира с мач срещу нас и спечели титлата. Заслужен ли е успехът?

Определено. Турция има страхотен отбор. Коментират, че този тим е по-слабият набор в страната. Турските момичета играят в много силни отбори. Направиха страхотен финал със Сърбия. Имахме шанса на старта да се изправим срещу най-добрите.

 

В каква посока ще бъде насочена работата ви сега?

Очаквам среща с ръководството на федерацията. Ще коментираме представянето, целите. Освен това чакаме и дати от календара.