Понеделник, 31 Август 2020 18:33
Доц. Юлиян Карабиберов, корифей в кондиционната подготовка: Играчите трябва да са бързи и технични, за да играят добре
Снимка: архив

Доцент Юлиян Карабиберов е един от най-големите експерти в кондиционната подготовка у нас. НА 19 септември преподавателят в НСА ще води курс за волейболни треньори, като записването за него е до 11 септември.

В интервю за официалния сайт на БФВолейбол доц. Карабиберов сподели своите очаквания за лекцията и за важността в кондиционната подготовка.

Доцент Карабиберов, ще бъдете лектор на курс за кондиционна подготовка на треньори, организиран от волейболната федерация. Какво е най-важното, което трябва да научат?

Целта е да обучим треньорите по системата Fit Motion. Вече три десетилетия работя по нея, а преди четири години я патентовахме. Тя е предназначена основно за волейбола. Обучените треньори трябва да работят в клубните отбори, а когато са свободни през лятото – и в националните. От 8 години преподавам системата в Колеж по спорт „Био Фит“, а от четири в НСА и вече имам добре подготвени кадри. Венислав Наумов беше в националния тим, а сега вече три години е при Пламен Константинов в Русия. При Радо Стойчев във Верона отиде Цветелин Иванов. Преди него аз бях там. Факт е, че България вече има млади и добри кадри. В баскетбола е същото. Благовест Главев, кондиционният треньор на „Рилски спортист“, също е мой студент. И двете възрастови групи при момичетата станаха шампиони за 2020-а. Системата е изпитана в практиката и работи. Има резултати, но сега целта ни е да обучим треньори специално за волейбола.

В методиката се използват компоненти от тежката атлетика, от леката атлетика, от функционално-координационите тренировки, кинезетерапията. Доста е комплексна и всеобхватна. Една от целите ни е в рамките на четири седмици да се опитаме да подготвим специалисти, които са готови за работа.

Първата лекция ще е за превантивно-стабилизиращите и динамизиращите упражнения, тези за баланс и равновесна устойчивост, мобилност, координация и контрол на движенията и разбира се за сила.

Следващият модул е свързан с лекоатлетическите плиометрични и балистични упражнения, каквито са скоковите и хвърлящите, както и бегови – спринтове и за издръжливост. Основната цел е чрез средствата на леката атлетика да се вгради скоростен елемент в силата и да се развие взривната сила, отскокливостта и бързината.

Третия модул обхваща функционално-кординационните упражнения. Целта е изградените двигателни качества – силови, силово-скоростни, бързина и скокова издръжливост, да се „трансформират“ в способности за ефективното им използване по време на игра.

Във функционално-координационната тренировка, която е приоритетна за третия модул от цялостната подготовка, липсва дразнителят „волейболна топка“, понеже тя в повечето случаи лимитира максималната изява на двигателните качества, но упражненията са близки или идентични по показатели до реалната игра или елементи от нея. Въпросът е състезателите да са развили основните двигателни качества на достатъчно високо ниво и в третия модул да изградят способности да ги използват ефективно в игрова обстановка.

jk-gym-8

 

Откакто Любо Ганев стана президент на БФ Волейбол, непрекъснато иска усъвършенстване на българските треньори. Как работите с него?

Любо Ганев има много добри идеи. Ако половината от тях се реализират, мисля, че напредъкът на българския волейбол ще е голям. Той е един от хората, които най-много ме мотивираха за да стартираме курса. Другият човек, който от години ме агитира и подпомага в практическата работа, е мениджърът на националите Стефан Чолаков – той има дългогодишни заслуги, като бих отчел като най-значима тази подпомогнала в организационно отношение представянето ни на първите Европейски игри в Баку, където станахме вицешампиони.

Има ли българският волейбол добре обучени треньори в кондиционната подготовка?

Има, но повечето работят на парче. Едни треньори познават добре превенциите и силовата част на подготовката, други са добри в атлетическата, трети пък във функционалната. Така или иначе, малко са тези, които са добре подготвени в всички звена, така че да постигнат една интегрална подготовка на най-високо ниво съответстваща на изискванията на съвременния волейбол. Затова идеята е да съберем най-добрите ни кадри с които разполагаме и да се опитаме да ги обучим по системата „Fit Motion”. Мисля, че ще можем да си изградим кадри на най-високо ниво. Виждам, че момчетата много бързо усвояват знанията, стига да имат интерес и базова подготовка. За една-две години Наумов стана основен кондиционен треньор на националния ни отбор. Пламен Константинов го видя как работи и го предпочете пред италианския си асистент. Тук идва и голям проблем за Любо Ганев – когато изградим кадри, как да успяваме да ги задържим у нас. Федерацията трябва да измисли как да го направи.

Колко голямо е значението на кондиционната подготовка в колективните спортове и каква е разликата с индивидуалните?

Спортовете са различни. В индивидуалните е ясно – всеки разчита сам на себе си. В колективните и специално във волейбола е от особено важен синхронът в действията на всички. Във футбола и баскетбола можеш да задържиш топката, да се огледаш и дори сам да решаваш определени ситуации. Във волейбола няма как това да стане, играе се с едно докосване, със съотборник и динамично. Крайната цел е състезателите да заиграят като една балансирана система от взаимно свързани елементи. Представете си акорд, възпроизведен от една добре настроена китара. Всяка струна има различна вибрация, но всички заедно вибрират в хармония и баланс. Най-голямо значение за спортния резултат има игровата подготовка и затова старши-треньорът е като диригентът на оркестъра. Кондиционната работа е обслужваща неговата и трябва да му помага за реализиране на игровата му стратегия. Изградим ли синхрона между физическата и специално-техническата подготовка, налице е хармонията и балансът. В кариерата си съм виждал отлично подготвени физически и бързи състезатели, които обаче не са добре подготвени технически. И така идва брак в играта им на скорост, зачестяват грешките. За да се освободи поле за нашата работа за бързина, както е озаглавена и презентацията, трябва първо състезателите ни да имат нужната техническа подготвеност на най-високо ниво. Това е в обсега на работа на старши треньорите, за които отдавна се правят курсове. Последният беше на Силвано Пранди.

Имате 35-годишен опит в кондиционната подготовка. От кого научихте най-много?

Най-много ме научи практиката. Направих спортен комплекс, оборудването на който отговаря на изискванията за работа по системата FIT Motion. Нужни са съоръжения, за да започне подготовката. Имах шанса да работя с много класни спортисти и това ме усъвършенства и разви системата до този й вид.

Работил сте индивидуално с много от нашите волейболни звезди като Матей Казийски, Андрей Жеков, Валентин Братоев, Георги Братоев, Владо Николов, Боян Йорданов, Николай Николов, както и звезди от женския ни елит. С кого ви беше най-лесно?

Всички са ми любимци, не ги деля. Когато имаш класни състезатели, те повишават и твоето ниво и те мотивират да измислиш нещо още по-добро. С никого не съм имал проблеми. Мога само да им сваля шапка. Без тях нямаше да направя тази система и за това им благодаря от сърце.

От кои други спортове ви търсят за индивидуална подготовка?

Започнах с националния отбор по баскетбол през 1989 година и станахме седми на европейското. След това съм работи с много други спортисти. Работил съм две години с плувеца Цанко Цанков, който миналата седмица постави световен рекорд, а това е коренно различен от волейбола спорт. От четири години работя с най-добрия ни сноубордист Радо Янков, който също е на много високо ниво. Работил съм и с автомобилистите Павел Лефтеров и Екатерина Стратиева, станала двукратна Европейска шампионка, с най-добрия ни голфист Любомир Костов, със състезателката ни по стрелба Мария Гроздева и редица други елитни спортисти.

Кондиционната подготовка във волейбола има една цел – да направи волейболистите ни толкова силни, бързи и издръжливи, че да играят ефективно на най-високо ниво дълго и без контузии.