Вторник, 11 Август 2020 10:59
Снимка: ВК Локомотив
Снимка: ВК Локомотив

Надявам се да се превърнем в пример, да дадем сили и на други да възобновят женското си направление, заяви изпълнителният директор на клуба

Въпреки пандемията от коронавирус и неблагоприятните икономически условия женският волейбол у нас продължава да се развива. През това лято има поредица от добри новини. Една от тях е сформирането на женски отбор на ВК Локомотив 1929 (София), който подаде заявка за участие в първенството през новия сезон 2020/2021. Столичният клуб се завръща на волейболната сцена на професионално ниво след години отсъствие, след като за последно участва в НВЛ-жени през сезон 2012/2013 под името Локомотив-Връбница.

За новия женски тим разговаряме с изпълнителния директор на ВК Локомотив Бригита Славова, която разказва в специално интервю за официалния сайт на БФВолейбол за бъдещите планове и целите за новия сезон в НВЛ-жени.

Защо решихте да сформирате женски тим във ВК Локомотив 1929 и как стигнахте до тази идея?

Смятаме, че е крайно време за това. Дълго време работим с девойки, които трябва да продължат развитието си и да участват в женски отбор. Също така искаме да върнем традицията, съществувала дълги години преди това. И не на последно място - отново да възвърнем позиции в женския ни волейбол. До това решение стигнахме общо, всички в клуба. Аз съм изпълнителен директор, но и в разговори с треньори и ръководството на ОСК Локомотив, в лицето на г-н Даме Стойков, всички бяхме на едно мнение – хубаво е да имаме представителен отбор.

През миналата година ваши представителки играха в аматьорското първенство на Волей Мания. Предпоставка ли бе това за сегашното ви участие в НВЛ-жени?

Да, това бе началото за преминаване към професионалното женско ниво. Участието ни през изминалия сезон бе като пилотно издание, за да проверим възможностите си и да видим дали можем да съберем достоен отбор за женското първенство. Смятаме, че натрупахме добър опит и можем да се справим успешно.

IMG-3ff81e2d94e44c431ef02bbd9f9cbf0b-V

Бригита Славова (в дясно) заедно с Христина Калчева, треньор в Локомотив ( в ляво), по време на гостуването на бившият сръбски национал Владимир Гърбич, който направи демонстративна тренировка с децата от школата

 

Кой ще бъде старши-треньор?

В момента се водят преговори и до една седмица смятам, че ще имаме повече яснота по този въпрос. Желанието ни е да привлечем популярен и опитен специалист. Все пак всичко е на ниво преговори и очакваме неговото решение.

Ще успеете ли да осигурите бюджет за участието в женското първенство?

Със сигурност мога да потвърдя, че ще обезпечим цялото участие в НВЛ-жени от началото до края. Сега се водят преговори с други рекламодатели с цел осигуряване на финансови средства, които да спомогнат и за заплати на състезателите. Имаме девойки, израснали в школата ни, но също така се завръщат и опитни волейболистки, наши кадри, някои от които са играли в чужбина. И сега отново ще играят при нас.

Може ли да назовем конкретни имена?

Все още водим преговори и работим по селекцията. Но например мога да спомена Елина Сандолова, която игра през последния сезон в Берое (Стара Загора), а преди това в Казанлък. При нас се завръща и Нора Семова, която се състезаваше в италианското първенство. Също така има още две опитни състезателки, с които още преговаряме.

Кога планирате да започнете подготовка?

Ако всичко е наред, намеренията ни са от следващия понеделник, 17 август, да стартираме тренировъчен процес. Тъй като първенството се очертава да започне през октомври, няма време и трябва да се започнем.

Къде ще играете домакинските си срещи?

В нашата зала "Локомотив", която отговаря на изискванията. Направихме ремонт преди две години. Тогава бе направена основна реконструкция на залата. Подът е сменен, покривът е поправен, така че разполагаме с напълно реновирана зала с всички качества да се играе професионален волейбол.

108745528 2658739351081941 231682590689083577 n

 

Вие ще се ангажирате ли да помагате на новия старши-треньор?

Да, ако има нужда от мен, ще се включвам естествено. Но ще продължа основно да работя с децата от школата на клуба.

Къде ще премине подготовката?

В тази ситуация на пандемия още не е сигурно, че ще ходим някъде на лагер. По-вероятно е подготовката да бъде в София. Ние имаме страхотна база, която благодарение на г-н Даме Стойков беше реновирана. Имаме стадион, помощни игрища, волейболно игрище на открито. Това са достатъчно варианти за чудесна подготовка. Не е необходимо да се търсят други терени.

Какви ще бъдат целите пред женския тим на Локомотив?

Няма да поставяме някакви невероятни цели. Въпросът е да влезем поне в шестицата на първенството, ще видим нататък. Основна цел пред нас за в бъдеще ще е развитието на женското ни направление. Да вкараме девойки от школата в представителния отбор и да има къде да вървят нагоре и да играят. Защото, особено в София, се намалиха страшно много женските отбори. В момента са два - ЦСКА и Славия, с нас ще станат три. А преди това бяха много повече. Надявам се да станем пример и да дадем сили на други клубове да възобновят женското направление, тъй като през годините то изпадна значително.

Имате поглед върху девойки и представителните отбори в България. Какво смятате за новия сезон в НВЛ-жени?

Може би тази година ще бъде далеч по-равностойна от предишните. Знаем, че и други клубове извън София правят женски отбори. Ще бъде доста интересно първенство и ще има оспорвани мачове