Вторник, 04 Август 2020 13:01
Онур Кара (в средата) заедно с един от изявените ни състезатели по плажен волейбол Димитър Калчев ( в ляво)
Онур Кара (в средата) заедно с един от изявените ни състезатели по плажен волейбол Димитър Калчев ( в ляво) Снимка: Sofia Beach

Онур Кара е един от инвеститорите и спортен директор на един от най-добрите комплекси за плажен волейбол в България – Sofia Beach. От сряда там стартира и най-големият международен турнир у нас за годината – Sofia Beach Open. Преди началото му Кара даде интервю пред официалния сайт на БФВолейбол.

Г-н Кара, какво очаквате от първия международен турнир в София след пандемията?

Нашата голяма цел е да покажем, че можем да организираме турнир по плажен волейбол от най-висок ранг. Притежаваме най-добрите игрища не само в България, а и в цяла Европа. Който е бил на нашия комплекс, го е потвърждавал. Пясъкът е кварцов силика. Български. Очаквам много силно състезание.

Кои ще са най-силните състезатели, които ще участват?

Най-силният дует идва от Латвия. Там са Шведнис и Самоиловс. Участвали са на олимпиади и са сред 20-те най-силни в целия свят. Изключително опитни състезатели. Втората най-добра двойка е от Австрия – Хубер/Дреслер. Голяма конкуренция ще им бъде и турският дует Гегиноглу/гьоктепе. Най-добрите български представители са Константин Митев и Бранимир Грозданов. Номер едно по отскок е Грозданов. Удря топката 3,65 метра.

Получихте подкрепа от федерацията и министерството на спорта. Как работите с президента Любо Ганев?

Прекрасна работа. Нямаме никакъв проблем. Комуникацията между нас е отлична. С Любо наистина е удоволствие да се работи.

1111-2

 

 Имате покана да участвате в комисията по плажен волейбол. Ще я приемете ли?

Ще приема.

Как се запалихте по плажен волейбол?

Играя волейбол от дете. Започнах, когато бях 7-годишен. Плажен волейбол играя от шест години. Като цяло много обичам спорта. А волейболът ми е на първо място. Така дойде и идеята да направя този комплекс на Панчарево. В България има толкова много волейболен талант. Странно ми е, че досега не се е развил силно плажният волейбол. Когато този спорт е силен, плажният върви с него. Така е в САЩ, Русия, Бразилия…

Мислите ли, че България може да направи отбор, който да се класира за олимпиадата в Париж?

Не е невъзможно, но е доста трудно. Няма как да се прогнозира колко време е необходимо на един дует, за да бъде от международно ниво. За да се гонят резултати, трябва да се вземе готов играч. При положение че двойката тренира три години заедно, би имала шанс да участва на следващата олимпиада. Няма време обаче да се вземе млад състезател, който да бъде обучаван. На олимпиадите участват волейболисти между 26 и 35 години. Но поне 10 те са тренирали само плажен волейбол.

Какви са по-далечните ви планове за развитието на плажния волейбол в България?

Планираме да направим спортна академия по плажен волейбол и да започнем с деца. Ако работим добре и съберем достатъчно на възраст между 9 и 12 години, то гарантирам, че след десет България ще е сред най-добрите в Европа по този спорт.

1111-3

Колко българи играят професионално плажен волейбол?

Никой. За мен да си професионалист, означава да тренираш целогодишно. Да играеш турнири по целия свят. И като цяло да си изкарваш парите в този спорт. Не е професионално да играеш 2-3 месеца плажен волейбол, а останалите – в зала.

Има идея на базата да се играе целогодишно. Възможно ли е?

Това вече е факт. Играем на аматьорско ниво в балон. Вътре има осем игрища. От 1 октомври до 1 май е отворен. 95 процента от всички наши приятели и клиенти са аматьори, които наемат балона. Играят 2 на 2, 4 на 4 или 6 на 6. Комплексът е създаден за софиянци. Всеки е добре дошъл на басейн, да поиграе плажен волейбол.