Понеделник, 22 Юни 2020 10:06
Президентът на БФВолейбол Любо Ганев заедно с вицепрезидента Илия Динков по време на срещата с женския национален отбор в Пловдив
Президентът на БФВолейбол Любо Ганев заедно с вицепрезидента Илия Динков по време на срещата с женския национален отбор в Пловдив Снимки: volleyball.bg

Илия Динков, първият вицепрезидент на БФВолейбол, присъства на мотивационната среща заедно с Любо Ганев при женския национален отбор в Пловдив. След нея шефът на шампиона при дамите Марица даде интервю за официалния сайт на федерацията.

Г-н Динков, президентът на федерацията Любо Ганев каза, че 2021-а ще е годината на женския ни волейбол. Вие как мислите?

Любо нарече така годината и според мен е много удачно да се постави акцентът върху нашите дами. Нормално е - ще има повече състезания при жените, отколкото при мъжете. Предстои европейско първенство, а България е един от домакините. Ще участваме и на Златната европейска лига, през която може да се върнем в Лигата на нациите. Акцентът и интересът със сигурност ще са върху женския национален отбор.

Какви са вашите впечатления от срещата с националния отбор в събота?

Момичетата изглеждаха доволни, спокойни и радостни, че отново тренират след дългата и тежка пауза заради пандемията от коронавирус. На тази първа среща нямаха оплаквания и изисквания. Но на нас като ръководство ни е ясно, че такива ще се появят. Аз искам те да се оплакват, а ние да се грижим за тях. Така е нормалното.

Разбират ли момичетата отговорността, която трябва да поемат?

Те са абсолютни професионалистки и от години знаят какво е да се носи отговорност. Познавам повечето отлично от клубовете, а и от националния отбор. Страхотен колектив са. Нямам никакви съмнения в тях.

IMG 5244

 

Какви са реалните постижими цели на женският ни тим през 2021 година?

Нека не започваме от първия ден да ги натоварваме с очаквания. Ще започна с най-близката история. На олимпийската квалификация в САЩ именно срещу Щатите не ни достигнаха 2-3 точки, за да се класираме. Винаги съм казвал, че за да имаш успех, трябва да го повикаш. Но не и да го насилваш. На думи можем много неща да кажем сега. Аз искам от момичетата здрава работа и съм сигурен, че резултатите ще дойдат.

Какво е най-важно да се направи от страна на ръководството на федерацията?

Аплодирам думите на Любо Ганев, който обяви, че няма да има повече разделение между мъжкото и женското направление във волейбола. Досега мъжете винаги са били толерирани. Да, имали са повече успехи, но не трябва друг да бъде пренебрегван. Като човек от волейбола и първи вицепрезидент на федерацията ще се радвам еднакво на успехите на всичките ни отбори. Важно беше нашите дами да почувстват, че вече не са "втора ръка". Напротив - те ще бъдат лице на България. И дано да оставят своя паметен печат през 2021 година.

Вие бяхте от първите, които подкрепиха Любо Ганев за президент. С какво ви спечели неговата кандидатура?

Не е било необходимо да ме печели. Ганев е последният човек, който има нужда от слава. Бяхме се събрали група хора, които обичаме много волейбола. И се питахме какво трябва да стане, за да се подобрят нещата. Любо каза, че е готов да бъде президент. Познавам го от много години. Още като млади сме играли един срещу друг. Изключително сериозен и отговорен човек. Даваме му кредит на доверие и ще му помагаме във всичко.

IMG 5255

Какво е различното във федерацията след старта на неговото управление?

Рано е да се говори още. Като ново ръководство ще се стараем да се отблагодарим с работа и успехи за кредита на доверие. Досега пандемията не позволяваше истинска дейност на федерацията. Но вече започваме. Комисиите са окомплектовани, всичко е структурирано. Зареждаме се с ентусиазъм и със съзнание колко много се очаква от нас.

Вие сте и президент на женския шампион Марица. Кои са най-големите трудности, с които се сблъскахте по време на пандемията?

Най-трудно преодолим за всички състезатели факт бе, че не могат да тренират. Когато два месеца си седял само вкъщи, трябват още два месеца, за да влезеш в кондиция. И чак тогава да започне истинският тренировъчен процес.

Каква е оптималната формула за новото първенство при жените?

Колкото повече отбори, толкова по-добре. Познат ни е форматът с осем участника. Може да станат и 10. Едва ли ще има състезателки за повече. Има един сериозен проблем в женския волейбол. Много рано момичета отиват в чуждестранни клубове, а там остават трета-четвърта ръка. И вместо да са титулярки в България и да се развиват, остават забравени. Надявам се, че нашите клубове и с помощта на федерацията ще променим тази тенденция. Няма по-хубаво от това ние да развиваме талантите си.

След успешното участие на Марица в Шампионската лига какви са целите за новия сезон в Европа?

Стягаме се. Разбира се, че имаме трудности със състава. Някои момичета отидоха в чужбина за много повече пари. Няма как да ги спрем. Българската икономика не е от водещите в Европа и не позволява да се адекватни със заплатите в други държави. Целта на Марица е да направи боеспособен състав. И да стигне възможно най-далече.