Петък, 24 Април 2020 14:00
Президентът на БФВолейбол Любо Ганев заедно с президента на CEV Александър Боричич
Президентът на БФВолейбол Любо Ганев заедно с президента на CEV Александър Боричич Снимка: Костадин Андонов

Европейската волейболна конфедерация (CEV) стана първа в света, която задейства свой план за излизане от кризата във времена на пандемия. Централата се отказва от права по десетки договори, за да могат да останат пари в националните федерации. Облекченията ще са на стойност общо 11,5 милиона евро.

„България е много благодарна за бързата и изключително адекватна намеса на конфедерацията – коментира първият във волейбола ни Любо Ганев. – Наясно сме, че CEV също е в затруднено положение, но първата мисъл е как да помогне на всеки свой член. Жестът впечатлява и с това, че все още няма друга международна спортна организация, която да е направила подобно нещо.“

Сърбинът Александър Боричич, президент на CEVобяви: „Здравето на спортистите, треньорите, феновете, официалните лица, организаторите и всички, свързани с любимия ни спорт, остава наш основен приоритет и надделява над всички интереси. Волейболът е отборен спорт и ние знаем колко е важно да се съберем като един отбор и да проявим солидарност към членовете му. Този принцип става все по-важен по време на такава криза. С помощта на този исторически план „Маршал“ искаме да се уверим, че когато приключи наложителната почивка, нашето волейболно семейство ще възобнови дейността си с повече ентусиазъм и позитивна енергия. Няма вирус или беда, които да угасят огъня на страстта, който кара сърцата ни да бият за волейбола!“

 

006581135

 

Европейските квалификации на подрастващите остават по програма в началото на август. България ще бъде представена от 4 отбора – два при девойките (до 17 и до 19 г.) и два при юношите (до 18 и до 20 г.). Страната ни е домакин на квалификацията за 18-годишните и за нея CEV ще ни подпомогне с 5000 евро. Мачовете са планирани за периода 2 - 9 септември като за пътуването всеки от гостуващите отбори ще се финансира от евроцентралата с по 2000 евро.

 

985520200110222720

Датите на европейската квалификация при мъжете засега остава непроменена – от 15 август до 6 септември. При продължаване на извънредното положение турнирът може да бъде преместен за януари. Решението трябва да се вземе до 15 юли.

CEV прекрати всички евротурнири към настоящия им етап. Българските отбори отпаднаха от надпреварата още преди старта на пандемията.