Вторник, 17 Март 2020 15:19
Европейската волейболна конфедерация отмени всички състезания до второ нареждане
Снимка: cev.lu

Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ) спря всички турнири под своята егида за неопределен срок от време, съобщава пресслужбата на организацията.

След като пандемията от коронавирус се разрастна още повече и редица държави спряха или отложиха двубоите от първенствата си, от ръководството на централата решиха да отменят предишната си заповед за отлагане на събитията до 3 април.

Международната федерация (ФИВБ) също направи промени в своя календар, отлагайки Волейболната Лига на нациите след края на Олимпиадата в Токио 2020.

"Това е трудно и болезнено решение, което ние взехме заради здравето и безопасността на волейболистите, официалните лица и феновете. Трябваше да вземем тези мерки сега, предвид ситуацията в цяла Европа. Ще продължаваме да следим ситуацията и ще работим с всички засегнати страни, за да намерим най-удачния начин за излизане от кризата", каза президентът на ЦЕВ Александър Боричич.

cev 17 03 2020

Решението за отмяна до второ нареждане се прилага за следните състезания:

• Европейските турнири (Шампионска лига, Купа на ЦЕВ и Купа на претендентите), предвидени да се проведат до средата на май 2020 г. *

• Европейските квалификациите по волейбол за подрастващи, планирани за края на април и началото на май 2020 г. в четири възрастови групи (U17 девойки, U18 юноши, U19 девойки, U20 юноши)

• Континенталната купа по плажен волейбол (фаза 2), насрочена за периода 12-17 май 2020 г.

• Европейската Златна и Сребърна лига 2020.

* Единственото изключение от решението остават полуфиналните срещи за Купата на ЦЕВ при мъжете - между Зенит (Санкт Петербург) и Локомотив (Новосибирск).

Забраната се отнася и за снежния волейбол, ЦЕВ отменя всички останали събития - спира Европейското турне, което трябва да се проведе във Вагрейн (Австрия) и Кронплатц (Италия).