Вторник, 04 Февруари 2020 12:22
Марица приема френския Кан в зала Колодрума на 5 февруари
Марица приема френския Кан в зала Колодрума на 5 февруари Снимка: cev.lu

След бляскавата си победа в Русия, с която Марица (Пловдив) взе реванш от европейския гранд Динамо (Москва) преди 12 дни, българският първенец е готов да търси реванш и срещу шампиона на Франция РК Кан (Кан) в мач от предпоследния пети кръг в Група Е на Шампионската лига утре (сряда) вечер от 18:30 б.в. в зала Колодрума.

Ако преди началото на надпреварата в групата прогнозите бяха, че Марица и Кан ще спорят за третото място в компанията на титулуваните руски фаворити Динамо (Москва) и Уралочка-НТМК (Екатеринбург), сега, след четири изиграни кръга, французойките са водач в класирането с три победи и девет точки, а българките, макар и четвърти с една победа и четири точки, продължават да имат съвсем реалистични надежди да приключат на върха и да се класират сред най-добрите осем на континента.

РК Кан и Марица се срещнаха в първия кръг през ноември на френска територия. Тогава домакините надделяха с 3:1 гейма с основен принос на тръгналата от школата на Жълто-сините българска националка Мира Тодорова. Но преди втората им среща в Пловдив има съществени промени и в двата състава. Както е известно, българският отбор бе напуснат от Десислава Николова и Алекзандра Холстън, а местата им бяха заети от националките Христина Вучкова и Емилия Димитрова. На кормилото се завърна старши-треньорът Иван Петков. От тези, които играха срещу Марица в Кан, в сегашния списък на френския шампион отсъстват полякинята Юля Шчуровска и сръбкините Лиляна Ранкович и Таня Гърбич, но пък в него фигурират четири нови имена – на 25-годишната разпределителка Ашли Еванс, националка на САЩ, 21-годишното френско либеро Людивин Казали и съвсем младите четворки – Сара Кнол на 18 от Нидерландия и Ниъв Дейвис на 16 от Франция.

CL Maritza Can 2020

Ако преди две седмици Марица успя да спечели първата си победа като гост едва при третото си участие в груповата фаза на Шампионската лига, РК Кан е многократен участник в най-престижния европейски клубен турнир, а два пъти е ликувал и като континентален първенец. Към колекцията си от медали има още два сребърни и четири бронзови. Стигал е и до финал във втория по сила евротурнир – за КНК, през 1998 година. Кан е 21-кратен шампион на Франция, 20 пъти е вдигал купата на страната си и три пъти – суперкупата. В момента тимът на наставника Рикардо Маркези заема третото място в първенството на Франция с 15 победи и 46 точки от 19 изиграни мача и е сред полуфиналистите за националната купа.

Половин час преди началото на мача Марица – РК Кан в сряда вечерта, от 18:00 б.в., зрителите в зала Колодрума ще могат да се насладят на изпълненията на виртуозната пловдивска цигуларка Таня Тингарова.

Все още има налични билети за двубоя. Продават се в мрежата на Ticketportal. До евентуалното им изчерпване ще се предлагат и на касата в зала Колодрума преди мача. Както вече бе оповестено, ВК Марица ще дари по един лев от всеки продаден билет за благотворителната кампания Сърце за Ники.

Срещата ще бъде излъчена пряко по БНТ 3, както и онлайн по EuroVolleyTV.

Съдии на мача ще бъдат Ари Йокелайнен от Финландия и Сусана Родригес Хатива от Испания, а делегат на ЦЕВ – Михаил Подлознъй от Русия.