Събота, 26 Октомври 2019 18:48
На Европейската Волейболна Гала в София бяха почетени най-добрите състезатели, треньори за 2019 година, както и волейболни легенди
На Европейската Волейболна Гала в София бяха почетени най-добрите състезатели, треньори за 2019 година, както и волейболни легенди Снимка: cev.lu

Традиционните годишни награди на Европейската конфедерация - CEV за 2019 година бяха връчени на Европейската Волейболна Гала, която се състоя веднага след церемонията по тегленето на жребия за Шампионска лига в София. На бляскава церемония, проведена в столичния хотел „Маринела“ бяха отличени най-добрите състезатели за годната, както и редица волейболни легенди. Признанието е не само за постижения във волейбола и плажния волейбол през последните 12 месеца, но и бяха почетени звезди на волейбола от миналото.

Награда за цялостен принос към волейбола: Димитър Каров – България
 

Димитър Каров има над 500 мача с националната фланелка на България. Играл е на поста разпределител и е определян за най-добрия на този пост през 60-те и 70-те години на миналия век. Със своите постижения той е една от живите легенди на волейбола на България.

Gala O4

В кариерата си е трикратен участник на Олимпийски игри през 1964, 1968 и 1972 година. Сребърен медалист с България от Световното първенство през 1970 г. в София. Като треньор печели титлата с волейболистките на ЦСКА в европейския турнир за Купата на европейските шампиони (сегашна Шампионска лига) през 1969 година. Също с червените има е двукратен шампион на България и трикратен носител на Купата на България .

Награда за цялостен принос към волейбола: Неслихан Демир Гюлер - Турция

Неслихан Демир е едно от най-големите имена на турския женски волейбол. Носител на титлата в Шампионската лига на през 2015 и двукратен клубен световен шампион, Неслихан Демир Гюлер се оттегли от активна спортна кариера в края на сезон 2018. С националния тим на Турция е сребърен медалист на Европейското първенство през 2003 г. и бронзов през 2011 г. Демир бе знаменосец на церемонията по откриването на Олимпиадата в Лондон 2012. Тя пое ролята на посланик на Европейското първенство 2019 в Турция, където е един от най-популярните спортисти.

Награда за цялостен принос към волейбола: Франческа Пичинини - Италия

Безспорната кралица на волейбола при жените в Италия Франческа Пичинини е носител на седем титли от Шампионската лига, като последната е от настоящата 2019 година с тима на Игор Новара. Световна и европейска шампионка с националния тим на Италия. Франчека Пичинини обяви оттеглянето си от активна спортна кариера през септември, след 25 години игра на най-високо ниво. В последно време Пичинини се зае с телевизиони изяви, като коментира Европейското първенство 2019 за жени за телевизия RAI.

 

Gala 07

Награда за цялостен принос към волейбола: Бас ван де Гор – Холандия

Олимпийски шампион от Игрите в Атланта 1996. и европейски шампион от 1997 година, Бас ван де Гор е част на холандското златно поколение, създало история през 90-те години. Той е трикратен носител на Купата на европейските шампиони (сегашна Шампионска лига). След като се оттегли от спорта, той създаде собствена фондация за хора, страдащи от диабет и болни от рак. Също така работи като директор / посланик на турнири в редица големи събития, включително Световното първенство по плажен волейбол през 2015 г. и както и за тазгодишното издание на европейското първенство 2019.

Gala 06

Със статуетки бяха отличени и най-добрите състезатели на Европейските първенства 2019 при мъжете и жените - Тияна Бошкович и Урош Ковачевич.

За най-добър треньор на 2019 бе отличен Слободан Ковач, който изведе Сърбия до Европейката титлата през септември.

Наградата за най-добър треньор в плажния волейбол отиде за Каре Мол (Норвегия).

На финала на церемонията шефът на ЦЕВ Александър Боричич връчи награда на президента на БФВолейбол Данчо Лазаров за цялостен принос.

Gala 05

Данчо Лазаров благодари за оказаната чест и заяви, че в последните години България натрупа солиден опит в организацията на международни форуми. Лазаров и заедно с цялото ръководство на БФВолейбол се надяват страната ни да продължи да развива тази положителна тенденция и да се показва на все по-високо ниво на следващи международни събития и особено при предстоящото домакинство на Евроволей 2021 за жени.