Неделя, 25 Август 2019 19:42
България отстъпи на Сърбия с 1:3 на европейското първенство за жени
България отстъпи на Сърбия с 1:3 на европейското първенство за жени Снимка: cev.lu

Националният отбор по волейбол на България отстъпи на европейския и световен шампион Сърбия с 1:3 (25:16, 21:25, 20:25, 16:25) във втория си мач от група А на европейското първенство, игран пред едва малко около1000 зрители в зала "Башкент" в турската столица Анкара.

С това националките ни отбелязаха втора загуба в груповата фаза, като заемат предпоследното 5-о място, без победа до момента и една единствена спечелена точка. Сърбия пък записа втори успех, като оглави класирането с 2 победи от 2 мача и 6 точки.

„Лъвиците“ се бориха срещу класния съперник, като отбелязаха много добри изяви и страхотна игра в първия гейм, но след това не успяха да продължат със същото темпо, а сръбкините постепенно наложиха волята си.

Началото на първия гейм бе повече от отлично, като националките ни поведоха ударно с 9:3 и 12:4. С успешни изяви в атака и много добра защита, "лъвиците" продължиха да доминират, а преднината им нарастна на седем точки (17:10). Нашите запазиха предимството си и спечелиха гейма с голяма разлика.

163401 8W7A6573

Във втората част обаче настъпи спад, а сръбкините показаха своите възможности и на свой ред поведоха със 7:2 след слабости в родното посрещане. Съперничките продължиха да налагат волята си, като увеличиха преднината на 18:11. В този момент българските момичета се опитаха да се противопоставят, като намалиха пасива си до три точки 15:18. Играта тръгна равностойно, но съперничките запазиха преднината и взеха гейма, а с това изравниха 1:1.

Третият гейм стартира напълно равностойно до 6:6, но националкте ни отново загубиха темпо и слабости в играта. Сърбия се откъсна в резултата и отново направи голяма разлика. Въпреки всички усилия на нашите, съперникът не допусна изненади и спечели частта, като поведе в резултата 2:1.

В четвъртата част волейболистките ни вече нямаха същите съпротивителни сили, а геймът премина изцяло под диктовката на представителките на Сърбия. Съперникът поддържаше преднина, запази я докрай и спечели мача само с един загубен гейм.

Най-резултатна за България бе Нася Димитрова с 18 точки (1 ас, 3 блокади), 16 точки добави Елица Василева (1 ас, 3 блокади). За сръбския тим Бранкица Михайлович бе реализатор с 24 точки (3 блокади), Тияна Бошкович завърши с 15 точки (1 ас, 1 блокада).

Утре (26 август) България ще играе със силния тим на домакините от Турция, който също е с 2 победи от 2 мача, но с 5 точки, а днес почива. Срещата ще бъде от 19,30 часа българско време. Преди това от 17,00 часа сръбкините ще излязат срещу Франция.