Събота, 10 Август 2019 22:46
България записа втора победа на олимпийската квалификация във Варна
България записа втора победа на олимпийската квалификация във Варна Снимка: fivb.com

В 20.30 часа в неделя се изправяме срещу олимпийския шампион Бразилия в сблъсък за визата

Мъжкият ни национален отбор по волейбол записа убедителна победа с 3:0 (25:20, 25:22, 25:12 ) над Пуерто Рико и продължава да мечтае за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. 3800 зрители в Двореца на културата и спорта във Варна подкрепиха нашите момчета, които в 20.30 часа в неделя се изправят срещу олимпийския шампион Бразилия в директен сблъсък за олимпийска виза.

Силвано Пранди направи няколко промени в стартовия състав в сравнение с мача с Египет, като на игрището излязоха посрещачите Мартин Атанасов и Розалин Пенчев, центровете Виктор Йосифов и Алекс Грозданов, диагоналът Цветан Соколов, разпределителят Георги Сеганов и либерото Теодор Салпаров.

Първото техническо прекъсване настъпи при 8:5, след като нашите реализираха две брейкточки чрез контра на Соколов и грешка на гостите, разколебани от тройната ни блокада. С ас на Цецо Соколов дръпнахме с 10:6 и треньорът на Пуерто Рико Освалд Антонети взе първото прекъсване в срещата. Гостите се доближиха само на точка при 10:11 с успешна тройна блокада и изравниха 11:11 след наша атака в аут. Два поредни аса на Мартин Атанасов отново ни изведоха напред за 16:13 на втората техническа пауза. След нея Атанасов записа нова директна точка – 17:13, а пристъпване на играч от Пуерто Рико ни даде аванс от 18:13. Вторият ас на Цветан Соколов в гейма за 21:16 отказа гостите да се борят за първата част, чийто край дойде при 25:20.

GetImage 5

Българите продължиха с уверената си игра и първото техническо прекъсване във втория гейм дойде при 8:5 след четвърти ас на Мартин Атанасов. Преднината ни от 3 точки се запази и на втората техническа пауза – 16:13. Соколов затрудни пуерториканското посрещане на сервис и Сеганов върна лошо извадената топка в полето им за 18:14. Антонети поиска прекъсване, но след него тройна българска блокада удари гостите за 19:14. Пелегрин Варгас върна една брейкточка за Пуерто Рико, а неуспешна атака на Соколов накара Пранди да поиска прекъсване при 19:17. След него отново Варгас с технично отиграване доближи гостите само на точка, а ас на Педро Ниевес доведе до равенство – 19:19 и ново прекъсване за нашия треньор. След него в игра влязоха разпределителят Добромир Димитров и диагоналът Венелин Кадънков. Атака в аут на Розалин Пенчев от пайп даде предимство на Пуерто Рико – 22:21, след което Ники Пенчев замени брат си, а на игрището се върнаха Сеганов и Соколов. Отлични блокади на Атанасов и Алекс Грозданов ни дадоха два геймбола, като реализирахме още първия след атака в аут на Джеси Колон - 25:22.

GetImage 27

Нашите не дадоха шанс на противника на старта на третата част и двата отбора се оттеглиха на техническо прекъсване при 8:3 след ас на Сеганов. След паузата решихме мача като с блокада на Грозданов, атака в аут на Варгас, контраатака, завършена от Атанасов, нов ас на Сеганов, атака от пайп на Розалин Пенчев и грешка на Секуел Санчес, които увеличиха преднината ни на 14:3. На второто техническо прекъсване водихме с 16:4, а при 17:7 Цветан Соколов бе прибран да почива, а възможност за изява до края получи Кадънков. Два поредни аса за 20:7 записа Грозданов, а точка на спора при 25:12 сложи грешка от сервис на Джонатан Родригес – 3:0 за България.

Най-резултатен за нашите беше Розалин Пенчев с 15 точки (1 ас), Мартин Атанасов (1 блокада, 4 аса) и Цветан Соколов (3 аса) добавиха по 12. За Пуерто Рико Пелегрин Варгас и Джеси Колон записаха по скромните 6 точки.

В ранния мач Бразилия победи безапелационно Египет с 3:0 гейма (25:12, 25:19, 25:14). Най-резултатен за бразилците беше Йанди Леал с 13 точки (2 аса), а за Египет Ахмед Шафик реализира 8 (1 блок, 3 аса).

Така утре в 20.30 часа България и Бразилия ще решат в директен сблъсък кой отбор ще спечели олимпийската виза и ще занесе в Токио куклата Дарума, връчвана на всеки класирал се. Билетите за мача стартират от 10 лв.