Събота, 15 Юни 2019 00:46
Цветан Соколов: От победата над Австралия трябва да вземем хъса и злобата

Скримов за ключовите асове: Казвам си, че съм сигурен, че мога и ще го направя!

"Много съм доволен, че издържах пет гейма, защото съм на два дни тренировки. Най-вече съм доволен от победата и от хъса, който показахме - не се предадохме, играхме докрай. Всички момчета показаха, че имат желание за победа и сме готови да играем за нея и да се борим колкото трябва." Това заяви Цветан Соколов, който се завърна в националния отбор преди мачовете от третата седмица на Волейболната лига на нациите във Варна.

"Аз съм на мнение, че трябва да вземаме най-доброто и позитивното от всеки мач. От този мач трябва да вземем нашето желание, нашата злоба в игрището. Волейболът е и игра на психика. Ние показахме, че можем да играем тази игра и победихме", добави Соколов.

"Аз не мисля, че тази победа е чак толкова ценна за класирането ни и оставането в Лигата на нациите, защото аз винаги мисля за повече от такава цел и повече победи - и съм убеден, че ще ги постигаме. Но най-важното е да използваме тези мачове, за да подобряваме играта си. Тази победа е най-ценна като тест за психиката ни. Защото в два гейма играхме много зле, не можахме да се организираме добре нито на блок, нито в атака. Но това го замаскирахме със сервиси. Окей, можем да кажем, че е успех над нашия опонент за оставане, но аз не го гледам така. Мога само да кажа поздравления за отбора на Австралия, защото те изиграха много силен мач, на много високо ниво, показаха отличен волейбол, играха прекрасно и в защита, и на блок, имаха и добър сервис. Играха страхотно. На този фон генерално не бих казал, че нашата игра е била лоша, но просто трябва да отдадем заслуженото и на момчетата от Австралия", каза още диагоналът, записал 18 точки за българския успех.

Топреализаторът за България при 3:2 над Австралия Тодор Скримов обяви, че оставянето на сърцата на терена за фантастичната публика и самата победа като такава са позитивите от двубоя във Варна. "Трудна, но важна победа. За жалост вече рядко постигаме лесни победи, всички отбори играят добре и това е нормално. Важното е, че в крайна сметка победихме - че надделяхме точно срещу този съперник, който също е сред четирите претендента за оставане в Лигата на нациите. Затова сме доволни - най-вече от резултата", заяви Скримов.

Попитан какво си казва, когато отборът изостава, а той отива на сервис и връща тима в играта, Скримов отговори: "Казвам си, че мога да го направя. Казвам си, че съм сигурен, че мога и съм сигурен, че ще го направя."

Той застана на сервис при 23:24 във втория гейм и възможност за Австралия да поведе с 2:0, като записа ас и после България изравни. Записа ас и при 11:12 в тайбрека.

"Тази публика поне на мен ми е любимата, мисля, че и на много момчета от отбора. Тя заслужава най-малкото да дадем всичко от себе си. Резултатът е следствие, най-важно е да оставяме сърцата си за тези хора, които наистина го заслужават", добави Скримов.

Той коментира и какво трябва да се подобри преди следващия мач във Варна, както и причините за спадове в играта ни. "Доста пъти водим убедително и след това губим лесни точки. Проблемът е най-вече до концентрация. За да постигнем успех срещу Япония първо трябва да не допускаме разконцентриране и трупане на поредица точки пасив, когато водим с 2, 3 или 4. Трябва да завършим гейма и да не им даваме лесни точки. Мисля, че като цяло всички можем да бием по-хубав сервис", каза Скримов.

"Направихме мач, който е пълно отражение на състоянието ни в момента. Представихме се непостоянно - с пикове и спадове. Но важното е, че стигнахме до победата. Беше видно, че нямаме оптимален вид в атака, но това е нещо, което тепърва ще подобряваме и за следващите мачове ще поработим по този детайл", коментира селекционерът на България Силвано Пранди.

"Това, което ме впечатли, беше желанието и показаната воля от всички играчи - въпреки трудностите, да се преборят и да спечелят мача. Това беше най-важното от срещата с Австралия", добави италианският специалист след завръщането си пред българска публика начело на националния отбор.

Доволен съм от играта ни, въпреки загубата. Истината е, че и двата отбора направиха много добър мач. Съжалявам само, че изпуснахме да вземем втория гейм, което се оказа решаващо за мача“, коментира треньорът на Австралия Марк Лебедев.