Четвъртък, 13 Юни 2019 18:27
Иван Петков: Вървим по пътя към бъдещето, по който минават отбори от световния елит

Имаме идеите, в момента нямаме класата, но пък трупаме безценен опит, който е пътят към класата, заяви селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков

Селекционерът на женския национален отбор на България по волейбол Иван Петков анализира ползата за изключително младия български състав от двубоите срещу отборите от топ 15 в света за дългосрочния план за изграждане на много по-широк кръг от по-опитни и по-класни състезателки за бъдещето. Път, по който преди няколко години са минали отбори, в момента намиращи се сред въпросните най-добри в света.

„Когато миналата година с ръководството на Българската федерация по волейбол започнахме стратегически да вървим по този път, знаехме, че ще е трудно, но целта беше да работим с перспектива. Да, неприятно е да губиш, но нека разсъждаваме реално. Играем с млади момичета, които нямат опит. А в същото време в световния волейбол вече започват да се появяват имената на Гергана Димитрова и Жана Тодорова.

Първоначално имахме в плана си от миналата година да заложим и на приемственост. Да подсигурим на младите ни момичета възможност да растат сред най-добрите в света, но да играят и Елица Василева и Христина Русева. Да направим план кои състезателки в кой период да ги използваме. Тази част от плана се промени по здравословни и чисто житейски причини – контузии и забременяване, но това също е нормално, все пак говорим за женски волейбол и все пак няма нищо по-важно от живота.

За наше съжаление Лора Китипова не е в добро здравословно състояние и не можем да използваме и нея. Петя Баракова се включва добре, но ѝ трябва още опит. Заради липсата му на нея ѝ е по-тежко. Но пък така и тя израства.

Това са детайли, които няма как да не окажат влияние – липсата на класата на Елица и Христина, на позитивната настройка, която подсигуряват само с присъствието си, впоследствие и факта, че здравословни проблеми ни пречат да използваме и останалата най-опитна състезателка в момента в отбора Лора Китипова. Но пък в същото време е видно израстването на Гергана Димитрова и Жана Тодорова.

Не мисля, че се случва нещо ненормално. Отборът играе добър волейбол, но нямаме единиците, които да направят разликата.

Но има важни детайли, които дават надеждата за бъдещето. Отборът има химия, трябва да се появи класата. Трябва време, ужасно много време, но пътят е правилен. Отборът има стил, трябва да се работи върху повишаването на класата. Трупаният опит в момента ще се окаже много ценен. Вече се забелязват позитиви при динамиката в различните фази. Имаме идеите, в момента нямаме класата, но пък трупаме безценен опит, който е пътят към класата. Ясно е, че ни трябват резултати, но те са следствие и съм сигурен, че поетият път ще ни отведе към тях“, заяви селекционерът на женския национален отбор на България по волейбол Иван Петков.

“Нека отчетем реалностите и факта, че още предварително сме се заели с ясната цел след две години да имаме изграден отбор, по-широк кръг от вече опитни и класни състезателки, с които да преследваме по-високи цели. Широк кръг, който да ротираме в различните турнири и да продължим развитието му планово. През последните години много отбори минаха по този път – и Белгия, и Турция, и Полша. Докато градеше отбора си за бъдещето, младият отбор на Турция допускаше загуба след загуба, а миналата година игра финал в Лигата на нациите. Разбира се, Турция разполага с по-голям потенциал. Отчитаме всички обективни факти, но като цяло пътят е този, и неслучайно водещите отбори избират да вървят по него. За да изгради сегашния си мощен отбор, и Италия залагаше на такава стратегия и губеше мачове. В момента и в Русия работят така. Но е много по-важно да имаш ясна цел, която да преследваш, и стратегия, чрез която да я преследваш.

В крайна сметка от мачовете във Волейболната лига на нациите успяхме да видим кои хора можем да използваме и къде можем да ги използваме.

Нека при въпросните обективни фактори отчетем, че в момента играем срещу отборите от топ 15 в света. И в много моменти играем равностойно. Сега се оказват решаващи неопитността и младостта на момичетата, което е нормално. В много от мачовете играем силно до 20-ата точка, а след нея, там, където се печели мачът, неопитността си казва думата. Но аз не мога да съм недоволен от момичетата, всяка една дава колкото може и каквото може, влага се, показва желание. Въпросът е, че важните спортни аргументи ги градим в момента. Но желание и отношение има, момичетата се хвърлят в боя. И не е никак лесно срещу въпросните топ отбори в света и в тежък ритъм, при който нямаме никакво време за реална работа и за ротиране на състава. Мач, мач, мач, път, фитнес, тренировка и пак три мача. Искаме да работим и да докажем, че това след време ще доведе до дивиденти - не за тези момичета, а за българския волейбол.

Ето защо е важно и създаването на по-широк кръг от национални състезателки, с които заедно да извървим успешно пътя. В София в момента се готвят още 12-13 момичета. Имаме и добра новина – Елица Василева вече започна подготовка с групата в България и ще се върне в отбора за предстоящата олимпийска квалификация. Тогава се надяваме, че ще можем да разчитаме и на Лора Китипова, а и на опита, който момичетата трупат в момента.

Затова е важно да се гледа стратегически напред, а не първосигнално да се хвърлят думи след натрупани негативни резултати срещу най-добрите света от момичета, работещи и България след време да заслужи мястото си сред най-добрите. И нека не забравяме и друго – 40 г. женският ни национален отбор нямаше никаква титла, а тези момичета през миналата година спечелиха две – от Златната европейска лига и от турнира на претендентите“, завърши анализа си Иван Петков.