Неделя, 19 Май 2019 10:46
Иван Петков: Колектив и характер са основите на нашата къща!

ДА СЕ КОНКУРИРАМЕ С НАЙ-ДОБРИТЕ ВЪВ ВОЛЕЙБОЛНАТА ЛИГА НА НАЦИИТЕ Е ЧАСТ ОТ ПОДГОТОВКАТА НИ ЗА ЕВРОВОЛЕЙ 2021

 Женският национален отбор на България започва битките си във Волейболната лига на нациите. През миналата година момичетата, водени от Иван Петков, спечелиха Златната европейска лига, след което триумфираха в интерконтиненталния турнир на претендентите в Перу и заслужиха мястото си сред най-добрите във Волейболната лига на нациите през 2019 г. Българските момичета стартират участието си в турнира на родна земя. Те са вече в в Русе, където от 21 до 23 май ще играят тежки мачове срещу Япония, САЩ и Белгия. Предлагаме ви интервю със селекционера на националния отбор на България по волейбол за жени Иван Петков.

 

- Господин Петков, какви са целите на отбора в предстоящия турнир от Волейболната лига на нациите и в по-дългосрочен план?

 

- Турнирите от Волейболната лига на нациите са част от подготовката ни за Европейското първенство през 2021 г., на което България ще бъде един от домакините. Изграждаме този отбор от миналата година, като в момента работим с по-разширен състав от 18-22 момичета, от които да имаме възможност да избираме в бъдеще. Влизането в Лигата на нациите беше една от целите ни, за да можем да използваме тези мачове за подготовка и развитие. Да представим идеите си за волейбола, играейки с топ отборите, което е много важно. Основната ни цел през тази година е да запазим мястото си и да видим, че можем да играем с най-добрите. Да се конкурираме с тях, като постепенно надграждаме, защото апетитът идва с яденето.

 

- През миналата година постигнахме победи в Златната европейска лига и в интерконтиненталния турнир на претендентите, с което се класирахме за Волейболната лига на нациите. Със сигурност тези постижения са нещо сериозно за българския волейбол. Как бихте определил това, което направихте през 2018 г.?

 

- Щастлив съм, че отборът успя да издържи на напрежението. Защото това беше една трудно осъществима цел, не само по отношение на конкуренцията, а и като наситеност на календара. Имаше много трудни моменти. Трябваше да изиграем много мачове в сгъстен цикъл, като нямахме право на нито една грешка. Играехме дори и за геймове. В тази ситуация отборът издържа и се представи на перфектно ниво. Нито за момент не се разколеба и не показа отстъпление от нивото и устремеността си към постигане на целта. Това ми показва, че отборът има характер. И то с момичета, много малко от които към този момент са били водещи фигури. Това е радващо и позитивно и на тази база трябва да градим отбора си. Показахме колектив и здрав дух. Именно това трябва да е една от основите на нашата къща. Защото нямаме ли колектив и отношение в целия отбор, трудно бихме надградили.

 

- Успехите от миналата година като че ли повишават очакванията към отбора. Но и той е малко по-различен, и нивото – също. Какво реално да очакваме?

 

- Винаги ще има очаквания и това е нормално. Независимо дали става дума за мъже или за жени, националният отбор по волейбол винаги е бил обект на интерес и очаквания, както от феновете, така и от специалистите. Трябва обаче да бъдем трезво мислещи и търпеливи към това, което ни предстои. Необходимо е професионално да реализираме отделните ситуации, мачовете, за да развием състезателите и отбора. Затова и целите ни трябва да бъдат реалистични.

 

- Какви са разликите в отбора в сравнение с миналата година?

 

- Много ще ни липсва човек като Христина Русева, но това са радостни житейски мигове, както за нея, така и за нас, защото ние сме едно голямо семейство. Ние я подкрепяме и се радваме, че тя скоро ще стане майка. Чакаме в определен момент завръщането на Елица Василева. Другите, които трябва да бъдат тук, са на лице. Направихме по-широк кръг от хора, част от които в момента работят и в София. Защото нашата цел е да избистрим състав, на който да можем да разчитаме за по-дълъг период от време. А по-опитните състезатели трябва да дадат своя принос, да се подчинят на тази идея и да предадат опита си на по-младите, за да стане изграждането на отбора не само по-бързо, но и по-качествено.

 

- Конкуренцията е убийствена, но в спорта няма невъзможни неща. Има ли място за мечти да стигнем до финалите на Волейболната лига на нациите?

 

- Ние ще се борим и ще дадем всичко от нас. Всеки спортист излиза за победа във всяко състезание. И отборът, и щабът сме с такава нагласа - имаме вяра и готовност да се борим докрай и да покажем максимума на своите възможности срещу най-добрите в света. Трябва да си разпределим силите и да преценим какви са ни шансовете, но във всеки мач излизаме за победа. Няма невъзможни неща. Работим за нашето развитие, а докъде можем да стигнем – времето ще покаже. Първата ни цел е запазване на мястото във Волейболната лига на нациите. В никакъв случай не сме на принципа „важно е участието”. Имаме големи мечти и амбиции, но всичко трябва да стане постепенно. Ако се отвори шанс да играем финална шестица, ще играем.

 

- Какво е мнението ви за конкуренцията в първия турнир – Япония, Белгия и САЩ?

 

- Календарът е много наситен, поради което състезателките се събраха късно и нямахме време за сработка. Това, естествено, е така за всички, но ни се искаше като домакини да бъдем в малко по-добра кондиция точно за турнира пред родна публика. Съобразяваме се обаче със ситуацията и на тази база ще градим нашата идея. Отборите са много сериозни. Видяхте какъв фурор направи Япония на Световното първенство, на което бяха домакини(японките завършиха на шесто място, б.р.). Показват много сериозно израстване. Инвестират много и амбицията им е на Олимпийските игри през 2020 г. да бъдат сред доминиращите отбори. Първият ни мач с тях ще бъде ужасно тежък. Съставът на Белгия е традиционно силен и е един от конкурентите ни за оставане в Лигата на нациите. А отборът на САЩ – неговата класа и сила простонямат нужда от коментар.

 

- Какво бихте казали на българските фенове, на хората в Русе, на чиято енергия със сигурност ще разчитате за мачовете от 21 до 23 май?

 

- Ние си пожелахме, заедно с мъжете, да бъдем отборът, който да радва нацията. Дано ни отдадат заслуженото внимание, да отчетат това, което правим, да бъдат толерантни и да бъдат с нас в трудните моменти. Очакваме ги в залата.