Неделя, 13 Януари 2019 21:26
Хебър спечели Купата на България и записа първи исторически трофей в своята история
Хебър спечели Купата на България и записа първи исторически трофей в своята история

Хебър (Пазарджик) е новият носител на трофея в турнира за Купата на България! Волейболистите, водени от Атанас Петров надиграха Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:2 (27:25, 18:25, 23:25, 25:22, 15:7) в големия финал, който се игра пред пълни трибуни в зала "Васил Левски". Така тимът от Пазарджик записа първи исторически триумф в Купата на България, след като има трето място през далечната 1992 година. Това е и вторият, най-голям успех в цялата история на пазарджишкия волейбол след шампионската титла спечелена през 1947 година от тогавашния Чавдар, чийто наследник се явява Хебър.

От своя страна Нефтохимик не успя да защити трофея си от миналата година и да спечели Купата за общо пети път, като завършва на второ място в турнира.

Двубоят бе достоен финал на надпреварата, като бе изключително равностоен и оспорван, а феновете станаха свидетели на истинска битка от двете страни на мрежата. Нефтохимик поведе с 2:1 гейма, но не успя да затвори мача, а домакините се върнаха в играта след успех в четвъртата част.

В началото на решителния пети гейм домакините от Хебър показаха страхотен хъс и воля за победа, като взеха инициативата от самото начало. Домакините поведоха с 4:1, а размяната на полетата пък дойде при 8:4 в тяхна полза. Възходящата линия на Хебър се запази, като съпротивата на Нехтохимик бе сломена. В крайна сметка момчетата на Атанас Петров показаха, че са по-добрият отбор на терена, като спечелиха тайбрека с разлика - 15:7, а с това и крайния успех с 3:2 гейма, което донесе Купа за първи път в историята на клуба.

Нефтохимик: Георги Петров, Ален Джорджевич, Георги Братоев, Николай Учиков, Николай Къртев, Илия Петков, Теодор Салпаров - либеро;

Хебър: Иван Станев, Стойко Ненчев, Венцислав Рагин, Александар Ляфтов, Мартин Симеонов, Брадли Гънтър, Петър Каракашев - либеро.