Понеделник, 06 Октомври 2014 16:47
В памет на Нина Попова

Българската федерация по волейбол с голямо прискърбие известява на българската и световна волейболна общност за кончината на забележителния волейболен деятел г-жа Нина Попова , която почина в София на 82 – годишна възраст.

Г-жа Попова отдели голяма част от своя активен живот на волейбола като заместник-председател на Българската федерация по волейбол, член на Административния борд на Световната федерация по волейбол (избрана през 1988 г.) и на Административния борд на Европейската конфедерация по волейбол за периода 1979 до 1991 г., като е първата жена, заела такива високи позиции в световния и европейския волейбол. В повече от последвалите години тя бе в помощ на своето семейство в Испания, оставайки по тази причина поотдалечена от развитието на българския волейбол.

Освен ангажиментите си към волейбола г-жа Нина Попова е била и активен сътрудник на Българския олимпийски комитет, чийто член е била от 1967 г., като от 1990 до 1995 е член и на неговото Изпълнително бюро. През 1968 г. е ръководител на олимпийската ни делегация на игрите в Мексико, а през 1992 г. е олимпийско аташе на игрите в Барселона. Била е и член на Юридическата комисия на Европейските Олимпийски комитети от 1984 до 1994 г.

За своите заслуги към волейбола и олимпийското движение тя е получила редица грамоти и награди, като най-значимите са Олимпийски орден на МОК и златна значка на Световната федерация по волейбол.

Българската федерация по волейбол е дълбоко признателна на г-жа Нина Попова за приноса й в утвърждаването на високия имидж на българския волейбол в Европа и света.

Поместената снимка в памет на Нина Попова е от груповата снимка на Административния съвет на Световната федерация по волейбол след нейното избиране за член на Изпълнителния комитет през 1988 г.