Неделя, 02 Септември 2018 11:01
Боец за двама

7 ДНИ ДО НАЧАЛОТО НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА МЪЖЕ! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОРЕДИЦАТА: 
„ЛЪВОВЕТЕ“, НА КОИТО РАЗЧИТА БЪЛГАРИЯ!

След 48 г. България пак е домакин на най-престижния волейболен форум. Но страната ни не просто е домакин – с усилията на много големи български волейболисти си е извоювала и статута на световна сила, с която всеки трябва да се съобразява. И ако някой си помисли, че „лъвовете“ не могат да хапят, ще му пожелаем приятно прекарване в бяло-зелено-червената гора, каквато ще представлява зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта от 9 до 18 септември! Защото там „лъвовете“ няма да бъдат 6 или 12, ще бъдат 5 хиляди и ревът им ще се чува надалеч. А когато волейболните „лъвове“ и „лъвовете“ по трибуните се обединят, за всеки става страшно!

Той е врял и кипял в много битки досега, с принос за много успехи. Играе на поста посрещач и е сред най-опитните състезатели на този пост. Представяме ви Валентин Братоев. Истински боец на терена, който може да поеме отговорност в тежки и трудни ситуации. Заедно с брат си близнак - разпределителя Георги Братоев, оформят страхотен тандем на игрището. 

Но съдбата се намеси и за съжаление травма остави Георги извън терена за световното първенство. Затова пък Вальо ще играе с желание като за двама. Ще е най-щастливият човек в залата, ако запише решителна точка и може да я посвети на брат си, който ще подкрепя от трибуните заедно с хилядите българи. А и самият Вальо е уверен, че може да решава трудни ребуси, защото е боец за двама!

n-47409

Валентин Братоев е роден на 21 октомври 1987 година и е висок 201 сантиметра. Започва като юноша на Славия, а след това преминава в Левски-Сиконко (2007-2009 година). През сезон 2009/2010 е привлечен в Кусар Маса Версилия (Италия). Следва трансфер в Итас Диатек (Тренто). Трупа опит в Италия още в отборите на Тоно Калипо, а след това в Глобо БПФ (Сора). Международната му кариера продължава в Катар, след това във Фридрихсхафен (Германия), Ажаксио (Франция) и Шахрдари (Табрис) в Иран. Най-големите си успехи обаче постига с Итас Диатек (Тренто), където ликува с титлите в Италия, Шампионска лига и световното клубно първенство. През есента на 2017 година се завръща в България и подписва с Нефтохимик (Бургас), с който два пъти става шампион на България и е носител на Купата и Суперкупата на страната.

С националния тим на България е бронзов медалист от Европейското първенство в Турция през 2009 година. Отбелязва четвърто място с „лъвовете“ на Европейското първенство през 2013 година. Става един от героите, които печелят и сребърните медали на европейските игри в Баку през 2015 година. През настоящия сезон Валентин Братоев отново получава правото да бъде неизменно сред титулярите в националния. Благодарен е за този шанс и е изпълнен с оптимизъм и жаление за себедоказване.

„България има шанс да се бори за медал на световното първенство“, заяви Братоев при стартирането на подготовката за предстоящия форум. „Мондиалът е с такъв формат, че ако победиш един или два силни отбора, както направихме с Бразилия в Лигата на нациите, ако го направиш на световното, ти ги преодоляваш и продължаваш напред. Така че ние ще се стремим да направим това, ще се борим и дай Боже да постигнем запомнящо се представяне“, добави Вальо.

Цялата българска общественост също се надява това да се случи. Да има сърцата игра, много хъс и достойни битки, които отново да изведат националите да познатите висоти в световния волейбол.