Неделя, 22 Април 2018 10:15
178 точки отбелязани в 7 мача на турнир от най-високо ниво! Звучи невероятно, но е факт! Успя да го направи една от състезателките в българския национален отбор по време на Европейското първенство по волейбол за жени под 17 години в София – Александра Георгиева!
178 точки отбелязани в 7 мача на турнир от най-високо ниво! Звучи невероятно, но е факт! Успя да го направи една от състезателките в българския национален отбор по време на Европейското първенство по волейбол за жени под 17 години в София – Александра Георгиева!

178 точки отбелязани в 7 мача на турнир от най-високо ниво! Звучи невероятно, но е факт! Успя да го направи една от състезателките в българския национален отбор по време на Европейското първенство по волейбол за жени под 17 години в София – Александра Георгиева! Сани, както я наричат всички в тима, изигра основна роля за достигането на най-малките ни „Лъвици“ до 4-о място на шампионата на Стария континент и заслужено попадна в Идеалния отбор на турнира за втора поредна година.

„Тази награда означава много за мен и отново я посвещавам на сестра си. Както виждате аз винаги се обръщам към нея, когато взимам. Това беше една цел, за която тренирах цялата година – да взема награда на Европейското първенство“, споделя развълнуваната Сани за сайта на БФВолейбол volleyball.bg.

„Много се радвам, че за втори път изпълних тази своя мечта, да се кача на стълбичката при 7-те най-добри състезатели. Надявам се и следващата година пак да стане така. По принцип съм скромно момиче и мисля, че тази награда ми дава малко повече самочувствие и увереност, че се движа по правилен път. Изключително съм щастлива, просто това е едно признание за труда ми през годината“, допълва тя.

ALEX

(Александра Георгиева заедно с останалите 6 волейболистки, които попаднаха Идеалния отбор.)

Селекцията на Стоян Гунчев започна #EuroVolleyU17W с драматична 5-геймова победа над бъдещия шампион Русия в Група I. Така борбените ни момичета станаха единственият отбор, който успя да надиграе „Сборная“ на този турнир. По време на всичките си 7 срещи от шампионата малките ни „Лъвици“ изиграха общо 31 гейма. Александра споделя, че това е оказало своето влияние върху представянето на тима в двубоя за 3-о място срещу Турция загубен с 1-3.

„Мисля, че тази година турнирът беше по-силен от миналата. Ние почти всички мачове играхме по 5 гейма. На края много ни се отрази и умората, защото самите двубои в групата ни бяха много тежки. Според мен това до една степен повлия в срещата за бронзовите медали. Имаше умора, но разбира се, това не е оправдание за загубата. По мое мнение мачът беше наш. Ние бяхме по-добрият отбор, но не можахме да покажем на какво сме способни. Може би затова най-много ни е яд, че в последния ни мач на това европейско първенство не успяхме да играем така, както ние можем. Има доста голяма степен разочарование в нас момичетата, но все пак сме щастливи, че се класирахме в четворката. Това е едно добро постижение за нас. Да, нямаме медал за 3-о място, но сме най-добрият 4-и отбор в Европа. Класирахме се за Световно първенство и за младежки олимпийски фестивал, а това ни прави много щастливи! Все пак наистина постигнахме нашата цел да играем 1/2-финал“, казва родената на 15-и февруари 2002-а година състезателка.

AlEX 1

(В двубоя за бронзовите медали срещу Турция, Сани отбеляза 26 точки.)

Именно добро представяне на Световното първенство през следващата година е целта пред Александра и нейните съотборнички. Страната, която ще бъде домакин на шампионата предстои да бъде уточнена.

„Никога не съм играла на Световното първенство и никоя от нас не е играла на толкова голям форум. Ще ни бъде много интересно какво е да участваш на такъв шампионат. Ще тренираме много усилено през цялата година, за да напреднем максимално. Надяваме се на възможно най-добри резултати, както на този турнир, така и на Олимпийския фестивал в Баку“, споделя Сани.

А ето и за какво мечтае Александра Георгиева: „Мечтая за златен медал на Европейското първенство!“

Автор: Георги Георгиев