Петък, 15 Август 2014 09:23
Ева Янева: Поели сме по правилния път

Срещаме се с Ева Янева в хотел „Арена Самоков”, където женският ни национален отбор по волейбол се готви за двубоите от финалния турнир Гран При в трета дивизия. Националката сияе от щастие, заради това, че отново е част от националната ни гарнитура и заявява, че с борбеност и позитивзъм гледа към предстоящите мачове.

Волейболистка номер 1 на България за 2010г. приветливо отговори на всички наши въпроси, като не пропусна да призове волейболните фенове за подкрепа (бел.авт. България среща отбора на Казахстан в полуфинална среща в Гран При в събота, от 19:00ч. в Арена Самоков).

 

-         Ева, благодаря ти за това интервю. Как си, как се чувстваш?

-         Здравейте! Добре съм, благодаря. Много се радвам, че съм част от отбора. Смятам, че подготовката ни върви добре. Поели сме по правилния път, който сме избрали. Имаме една обща цел.

-         Спечелване на Гран При и добро представяне на предстоящето Световно?

-         Да, точно така. Както знаете, спечелването на Гран При би ни дало право от следващия сезон да играем в по-горна дивизия.

-         От няколко дни вече сте в Самоков, ти си била и преди тук. Оценката ти за залата, за организацията?

-         Смятам, че залата предлага отлични условия за тренировка, има една много добра база за подготовка. Обстановката е много хубава и приятна. А и сме в планински регион. Хубаво е, че в това топло време сме на по-хладно място.

-         В сравнение с другите отбори вие сте няколко дни повече в Самоков. Този времеви фактор може ли да се окаже някакъв плюс за нас?

-         Определено това е един вид плюс. Ще ви дам пример с предния турнир в Хърватия. Там бяхме в другата крайност, бяхме на морето. Една такава промяна от около 1000м.надморска височина може да се окаже позитивна за нас. Така че, да, смятам, че това, че сме точно в Самоков и сме няколко дни повече тук, може да е едно преимущество за нас.

-         Първо играете срещу отбора на Казахстан. На Купа Елцин ги победихте с 3:0. Това може ли да ни подведе?

-         Надявам се да не ни подвежда. Казахстан е добър отбор, в никакъв случай не трябва да допускаме някакво отпускане и да ни успокоява фактът, че вече сме ги победили веднъж. Купа Елцин се проведе преди около един месец, за това време могат много неща да се случат и да се променят. Казахстан определено не са дошли тук, за да загубят от нас. Ще се опитат да покажат най-добрата си игра. Не са за подценяване. Напротив, те са един доста интересен отбор с много интересен стил на игра. Опитват се да играят много комбинативен и бърз волейбол.

-         Предполагам, че тези дни повечето въпроси се въртят именно около Казахстан. Какво обаче знаем за другите два отбора? Разучавате ли и тях?

-         С Хърватия играхме на последния турнир в Гран При, победихме ги с 3-1. Но пак казвам: това, че сме победили един отбор на друго място с позитивен за нас резултат, не означава нищо. Чехия са ни стар познайник, имат много добри играчи. Аз не съм играла с тях тази година, но предполагам, че и при тях има някакви промени. Те също са един доста сериозен отбор. Като цяло, не можем да подценим никого.

-         Очакваш ли да има много волейболни фенове по време на мачовете?

-         Изключително много ще се радвам да има повече публика в залата. Надявам се сега всички от Самоков да дойдат да гледат тези мачове. Смятам, че би им било интерсно, все пак състезания от ранга на Гран При не се случват всеки ден. Надявам се също така хора от по-далечни места също да дойдат и да ни подкрепят. Имаме нужда от това. Искаме да играем пред наша публика, още повече, че това е един празник за спорта.

-         Говорим за едни много добри резултати през това лято за женския национален отбор. В този ред на мисли, има ли повече напрежение?

-         Тези резултати със сигурност завишават очакванията по някакъв начин. Когато един отбор върви напред, започва да се цели все по-високо, все по-нагоре. Не смятам обаче, че това трябва да ни тежи, тъй като ни предстоят много неща, много мачове и състезания, които могат да се спечелят. Лично аз само гледам позитивно напред. Човек трябва да е позитивен, да гледа напред, да знае, че има възможности.

-         Кажи ни нещо повече за работата с Кузюткин. Какво ти прави впечатление най-вече при него?

-         Интересното е, че той е един изключителен психолог. Той е треньор с дългогодишен опит, доказал се е в световния волейбол. Наистина е много интересно да се работи с него, тъй като намира различни начини да те провокира. Виждате, че засега отборът върви добре. Играем добре. Като методи не мога да отлича нещо много по-различно от други треньори, с които съм работила, но мога да кажа, че е голям мотиватор. Помага и за повишаване на нивото на настроението в отбора. Една тренировка не може да бъде пълноценна, ако отборът няма настроение, ако нещата, които правиш, не ти доставят удоволствие. В крайна сметка, волейболът е наша професия, но е и едно удоволствие за нас. Човек, когато прави нещо с удоволствие и настроение, с желание, нещата винаги се получават по-добре.

-         Ти си една от най-опитните волейболистки, с много успехи през годините. Допитват ли се до теб другите?

-         При нас е много интересно, защото нещата отстрани се виждат много по-добре. Говорим си, даваме си съвети. Ние наистина сме един отбор, аз също мога да питам някоя съотборничка, за да си помогнем взаимно. Опитът помага, разбира се, но както аз мога да дам съвет, така мога и да получа. Няма някоя, която да се чувства над другите.

-         Можем ли да кажем, че волейболът за теб е като едно семейство?

-         Абсолютно. Това е най-доброто определение за всеки един отбор. Заедно сме и в добро, и в лошо, при победи и при загуби.