Четвъртък, 14 Август 2014 09:51
(0 гласа)
Страшимира Филипова: Всичко зависи от нас самите
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Страшимира Филипова е една от най-опитните волейболистки в женския ни национален отбор.

Страши, която е капитан на отбора, има задачата да поведе съотборничките си към победи във финалите на Световното Гран При, които ще се проведат тази събота и неделя в гр. Самоков.

Българките ще трябва да се преборят с тима на Казахстан в полуфинална среща, за да спорят на финала за голямата цел: спечелване на финалния турнир и изкачване в по-горна дивизия от следващия сезон.

Филипова и съотборничките й oт понеделник са на подготвителен лагер в планинското градче, а капитанката на националния ни отбор отговори на въпросите на www.volleyball.bg.

 

- Страши, в края на тази седмица идва кулминацията от тазгодишното Гран При за нас. Какво е настроението в отбора?

- Настроението все още е като на всеки подготвителен лагер. Гледаме видео на Казахстан от вторник, готвим се тактически за тях.

- Вече сте в Самоков. Не за първи път домакинствате турнир в този град. Харесват ли ти условията тук, всичко на ниво ли е?

- Да, радвам се, че финалът е в Самоков. Досега винаги организацията е на високо ниво и в някаква степен на това се дължи, че сме имали и успехи с тези домакинства. Не само ние сме играли тук, някои от младежките гарнитури също. Браво на федерацията, защото влагат толкова средства за тези събития. Много е важно това, че се готвим у дома. Вече каним и някои отбори тук, с които да играем приятелски срещи преди Световното.

- В този ред на мисли, ти приемаш факторът „домакинство” по-скоро като плюс, а не като допълнителна доза напрежение?

- Както казах,не за първи път сме домакини в Самоков. Естествено, това е плюс за нас. Има много хора, които биха искали да ни подкрепят и така ще имат тази възможност. Не е за пренебрегване и фактът, че наши приятели и роднини ще могат да дойдат.

- Досега през този сезон постигнахте отлични резултати- много добро представяне в Гран При, спечелихте и силния турнир за Купа Елцин.Смяташ ли, че това завишава очакванията за по-големи резултати към вас?

- По-скоро тези турнири ни дават най-важното- повече вяра увереност в себе си като отбор.

- Именно на Купа Елцин играхте с отбора на Казахстан, когато ги победихте с категоричното 3:0. Можем ли обаче съдим за противника само от този мач или не бива да ги подценяваме?

- Отборът на Казахстан е много нестандартен и неудобен противник. Категорично ще бъде, ако ги победим още веднъж 3-0. Ще се готвим много сериозно за тях.

- Кой от трите противникови отбора – Чехия, Хърватия и Казахстан, може да ни създаде най-големи трудности?

- И трите отбора са силни, след като са тук. Всичко зависи от нас самите. Предстоят ни два мача,еднакво важни.

- Ти си капитан на отбора, една от най-опитните състезателки в състава. Допитват ли се по-младите момичета до теб, голяма ли е отговорността?

- В момента в отбора има много опитни момичета, които са играли дълги години в тима. По- скоро получавам от тях бързи съвети по даденото упражнение или обратното- аз споделям нещо ,което съм забелязала. По време на мач това дори се случва по- често. По време на тренировка треньорът ни дава много съвети.

 

Прочетена 479 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Август 2014 11:15