Понеделник, 05 Март 2018 17:40
Вицепрезидентът на БФВолейбол присъства на дарение на медицинска техника за рехабилитация на спортисти
Вицепрезидентът на БФВолейбол присъства на дарение на медицинска техника за рехабилитация на спортисти

Волейболистът на ЦСКА Иван Крачев стана първият български спортист използвал новата апаратура

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и членът на УС на Българска федерация по волейбол и вицепрезидент на БОК Любо Ганев присъстваха на дарение на медицинска техника за рехабилитация на дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка“ (ККСП) към Министерството на младежта и спорта. Техниката е дарение от Масимо Маручи, изпълнителен директор на италианската компания Sixtus, която е лидер в производството на медицински продукти, предназначени за професионалния спорт. На събитието присъстваха и директорът на дирекция ККСП д-р Любомир Младенов, треньорът на волейболния ЦСКА Александър Попов, капитанът Ивайло Стефанов и състезателят Иван Крачев, който стана и първият спортист, който изпробва новите машини.

Дарението се състои от три апарата, които могат да се използват в диагностицирането и рехабилитацията на професионални спортисти. Pro Board System e система за отчитане на равновесната устойчивост, състояща се от борд и сензор, който отчита проблемни зони на тялото на спортиста. RiEnergy е медицинска система за по-бързо възстановяване след травми и след голямо натоварване, посредством електромагнитна терапия. Третата машина е уред за диатермална терапия за възстановяване след травми и операции, която работи с помощта на високочестотен ток.

28684817 1843031305731540 6505812194122778207 n

Медицинската техника е дарение на Масимо Маручи, изпълнителен директор на компанията

"Науката е в основата на днешните успехи в спорта. Затова съм много благодарен за това дарение, всеки нов апарат, с който се оборудва центъра за функционални изследвания и рехабилитация към ММС е в полза на българските спортисти", коментира министър Красен Кралев. По думите му в последните 2 години министерството е инвестирало над 300 000 лв. в оборудване за центъра. "През последните няколко години полагаме големи усилия центърът да работи пълноценно. Преди това дейността му беше занемарена и федерациите бяха отвикнали да го ползват. Усилено работим, за да информираме федерациите за възможностите, които предлагаме тук и аз се надявам все повече елитни спортисти да се възползват от услугите му", добави Кралев.

"Най-важното за нас е с това дарение да дадем възможност на българските спортисти да ползват най-добрата техника за възстановяване и диагностика, до която имат достъп техните колеги в Европа", коментира и Любо Ганев, който е представител на италианската компания производител в България.

28576816 1843027982398539 301603831709623852 n

Волейболистът на ЦСКА Иван Крачев стана първият български спортист използвал новата апаратура

Новото оборудване на центъра за контрол на спортната подготовка ще допринесе за увеличаване на капацитета му. Той извършва специализирани функционални и спортно-педагогически тестове и изследвания на национални и олимпийски състезатели и олимпийския резерв, както и подпомага рехабилитацията и възстановяването на националните състезатели. Дейността му е напълно безплатна за олимпийския резерв, националните и олимпийски състезатели на България.

В последната година от страна на ММС бяха закупени няколко специализирани апарати за възстановяване и пособия, чрез които заедно с уменията на експертите стана възможно поемането на повече от 1 300 спортисти годишно. При функционалните изследвания и тестове на спортистите, се използват доказани в годините ефективни методики, чрез специализирана апаратура. Експертния анализ на данните от проведените тестове допринася за правилното планиране на тренировъчния процес, като осигурява треньорските ръководства с необходимата база за оценка състоянието на състезателите към определен момент от спортната им подготовка. Годишно експертите на дирекцията могат да поемат и обработят резултатите на повече от 1 500 спортисти